Jogurt sa objavil na stole rôznych národov tak dávno, že si nikto nespomína, kto a kedy si všimol, že mlieko, ktoré stojí chvýľu v horúčave, sa zmení na chutný nápoj . Veľmi rýchlo táto užitočná pochúťka prenikla do všetkých kuchýň sveta, získala si dôveru dospelých aj detí.
Jogurt sa pridáva do šalátov, pridáva sa do koláčov , používa sa ako nakladač … A, samozrejme, môžeme ho len tak zjesť, môžeme doň pridať rôzne ovocie, orechy a iné lahodné dobroty!
11 faktov o jogurte
- Z tureckého jazyka, v ktorom sa toto slovo prvýkrát objavilo, sa „jogurt“ prekladá ako „dlhý život“ .
- V Európe sa jogurt stal slávnym kvôli chorobe Ludvíka XI . Jeho problémy so žalúdkom boli riešené len konštantínopolským lekárom – s týmto nápojom vyliečil monarchu.
- Nakoniec sa ukázalo použitie jogurtu so štúdie I. mechnikova, španielskeho lekárnika I. Karasso. Bol to on, kto založil továrenskú výrobu jogurtu, založenú v roku 1919.Je stále známy ako jeden z najväčších výrobcov fermentovaných mliečnych výrobkov – Danone.
- Odborníci z Harvardskej zdravotníckej školy dokázali, že jeden pohár tohto nápoja znižuje riziko cukrovky typu II o 18% každý deň .
- Podľa zamestnancov Univerzity v Suzhou produkujú kyslé mliečne výrobky znižujú riziko vzniku srdcového infarktu a mŕtvice o 12% .
- Vedci z Harvardskej lekárskej fakulty dospeli k nasledujúcemu záveru: pohárik jogurtu aspoň jeden deň zvyšuje silu holennej svaloviny , čím znižuje riziko poškodenia u starších pacientov.
- Počas 6-týždňového pozorovania experti na University of Connecticut zistili, že ľudia, ktorí pili mliečne nízkotučné potraviny trikrát denne, normalizovali funkciu pečene .
- Držitelia záznamu o spotrebe jogurtu sú obyvatelia Fínska: v priemere spotrebúvajú viac ako 35 kg tohto nápoja ročne .
- Jogurty s prídavkom fytosterolov pomáhajú znižovať hmotnosť a zlepšovať krvné cievy a srdce .Tieto látky interferujú s absorpciou cholesterolu a urýchľujú jeho vylučovanie.
- Jogurt bez nadsadenia sa môže nazvať najcennejším zdrojom vitamínu B12 . S jeho nedostatkom dochádza k narušeniu metabolizmu a vzniku ochorení nervového systému.
- Hoci v jogurte a mlieku je takmer rovnaký obsah vápnika, naše telo ho lepšie absorbuje z jogurtu .V dôsledku toho sú osteoporóza, ateroskleróza, srdcový infarkt a artritída menej časté.
Jedzte jogurty – okrem toho, že to výhodne ovplyvňuje prakticky všetky systémy tela, je to aj veľmi chutné!
Zdroj: sovkusom ru