2 recepty na vinikajúce domáce vaječné koňaky

Vaječný koňak je obľúbenou súčasťou vianočných sviatkov, zvlášť ak ste ako ja a teda vám tá trocha rumu v ňom pomáha odpočinúť si po Vianočnom zhone. Kupovaný „vaječňák“ mi ale nikdy moc nesadol a preto si rada vyrábam domáci. V tomto článku nájdete dokonca dva návody. Je len na vás, ktorý vyskúšate. Ja môžem odporučiť obidva.

Vodný kúpeľ môžete využiť aj pri výrobe prvého koňaku, jedná sa o tepelnú úpravu, aby ste sa nemuseli báť surových vajec, avšak je to trochu práce navyše a hlavne si musíte ustrážiť teplotu. Pre deti je samozrejmá variant bez rumu-stačí trochu koňaku odliať , než do neho vmiešate rum.

Bleskový vaječný koňak zo salka

potrebujeme

6 žĺtkov
1 konzerva nesladeného kondenzovaného mlieka
2 dl rumu
2 konzervy salka

postup

  1. Žĺtky vyšľahajte do peny.
  2. Vmiešajte salko, kondenzované mlieko a rum.

Vaječný koňak z mlieka vo vodnom kúpeli

potrebujeme

6 žĺtkov
3/4 hrnčeka cukru
1 liter mlieka
1 lyžica vanilkovej arómy
1 hrnček smotany
0,5 litra rumu
1/2 lyžičky mletého muškátového orieška (nemusíte)

postup

  1. V mise vyšľahajte žĺtky s cukrom. Vmiešajte polovicu mlieka.
  2. Zmes za stáleho šľahania zahrejte vo vodnom kúpeli na teplotu 70 ° C. Vmiešajte vanilkovú arómu, muškátový oriešok a zvyšok mlieka.
  3. Misu preložte do studeného kúpeľa a miešajte, kým zmes neschladne.
  4. Pred podávaním nechajte vychladiť v chladničke.
    zdroj: tasteofhome. com.

You Might Also Like