Vaječný koňak je obľúbenou súčasťou vianočných sviatkov, zvlášť ak ste ako ja a teda vám tá trocha rumu v ňom pomáha odpočinúť si po Vianočnom zhone. Kupovaný „vaječňák“ mi ale nikdy moc nesadol a preto si rada vyrábam domáci. V tomto článku nájdete dokonca dva návody. Je len na vás, ktorý vyskúšate. Ja môžem odporučiť obidva.
Vodný kúpeľ môžete využiť aj pri výrobe prvého koňaku, jedná sa o tepelnú úpravu, aby ste sa nemuseli báť surových vajec, avšak je to trochu práce navyše a hlavne si musíte ustrážiť teplotu. Pre deti je samozrejmá variant bez rumu-stačí trochu koňaku odliať , než do neho vmiešate rum.
Bleskový vaječný koňak zo salka
potrebujeme
6 žĺtkov
1 konzerva nesladeného kondenzovaného mlieka
2 dl rumu
2 konzervy salka
postup
- Žĺtky vyšľahajte do peny.
- Vmiešajte salko, kondenzované mlieko a rum.
Vaječný koňak z mlieka vo vodnom kúpeli
potrebujeme
6 žĺtkov
3/4 hrnčeka cukru
1 liter mlieka
1 lyžica vanilkovej arómy
1 hrnček smotany
0,5 litra rumu
1/2 lyžičky mletého muškátového orieška (nemusíte)
postup
- V mise vyšľahajte žĺtky s cukrom. Vmiešajte polovicu mlieka.
- Zmes za stáleho šľahania zahrejte vo vodnom kúpeli na teplotu 70 ° C. Vmiešajte vanilkovú arómu, muškátový oriešok a zvyšok mlieka.
- Misu preložte do studeného kúpeľa a miešajte, kým zmes neschladne.
- Pred podávaním nechajte vychladiť v chladničke.
zdroj: tasteofhome. com.