S prichádzajúcimi zimami je čas, aby obľúbené ovocie a zelenina v tejto sezóne prevzali prím v našej strave. Jedna taká zelenina, ktorú máme na srdci, je šťavnatá, chrumkavá a chutná-mrkva. My sme tu, aby sme vám poskytli 7 dôvodov, prečo musíte nabudúce svoje vrecko na potraviny s touto lahodnou zeleninou naplniť. „Mrkva je dobrým zdrojom beta karoténu, ktorý je prírodným pigmentom, ktorý telo používa na výrobu vitamínu A a má dobré množstvo vlákniny,“ uviedla šéfka výživy Dr. Sheela Manglaniová v Bangalore, ktorá hovorí o vysokom nutričnom profile mrkvy. „Surová mrkva denne rieši problém zápchy, mrkva tiež pomáha udržiavať zdravý cholesterol a predchádza chorobám srdca, pretože sú bohaté na draslík, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol a zadržiavať vodu,“ hovorí Health Practitioner a makrobiotická výživa Shilpa Arora. Ich šťavy , varenie alebo pridanie do vašej stravy by túto zimu určite nemali chýbať.
Tu je 7 úžasných zdravotných prínosov mrkvy
1. Posilňuje zdravie očí
Vy alebo vaše dieťa zápasite so zlým zrakom? Mrkva na záchranu! Mrkva bola považovaná za bežný tradičný liek na zlepšenie zraku. Podľa knihy „liečivé potraviny“ mrkva je bohatá na luteín a lykopén, ktoré pomáhajú udržiavať dobrý zrak a nočné videnie. Vysoké množstvo vitamínu A pomáha zvýšiť dobrý zrak!

2. Pomôcka pri chudnutí
Ak ste na diéte, vaša strava musí obsahovať potraviny, ktoré sú vysoko obsiahnuté vlákninou, a mrkva s rozpustnými aj nerozpustnými vláknami perfektne zapadá do tejto kategórie. Vláknine trvá najdlhšie, aby sa strávila, a tým podporuje pocit plnosti a zabraňuje vám pocitu hladu.

3. Zabezpečuje pravidelnosť čriev a pomáha pri trávení
Významné množstvo diétnych vlákien v mrkve hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní dobrého zažívacieho traktu. Vláknina robí vašu stolicu objemnou, čo jej pomáha prechádzať plynulo cez tráviaci trakt a zabraňuje takým veciam, ako je zápcha.
4. Bojuje s cholesterolom a zvyšuje zdravie srdca
Vysoký podiel vlákniny z mrkvy tiež zvyšuje zdravie srdca a odstraňuje prebytok LDL cholesterolu zo stien tepien a ciev. Podľa knihy „Healing Foods“ obsahuje formu vápnika ľahko vstrebatelného v tele, ktoré môžu pomôcť znížiť“ nezdravé „(LDL) hladiny cholesterolu.“

5. Znižuje krvný tlak
Spolu so znížením hladiny zlého cholesterolu je mrkva obohatená draslíkom. Draslík pomáha zmierniť napätie vo vašich krvných cievach a tepnách, čo zvyšuje cirkuláciu krvi a znižuje vaše zvýšené hodnoty BP. Vysoký krvný tlak súvisí so stavmi, ako je ateroskleróza, mŕtvica a srdcový záchvat. Takže mrkvou na krok smerom k zdravšiemu srdcu.

6. Posilňuje zdravie pokožky
Šťavnaté oranžové zázraky pomáhajú dodávať vašej pokožke žiarivý vzhlad. Okrem beta karoténu, luteínu a lykopénu môže vysoký obsah kremíka koreňa podporovať zdravú pokožku a nechty.

7. Zvyšuje imunitu
Mrkva je plná rôznych vitamínov, minerálov a antioxidantov, ako sú vitamíny B6 a K, draslík, fosfor a pod., Ktoré prispievajú k zdraviu kostí, silnejšiemu nervovému systému a pomáhajú zlepšiť výkon mozgu. Antioxidanty okrem toho, že pomáhajú organizmu pred poškodením voľnými radikálmi, chránia telo pred škodlivými baktériami, vírusmi a zápalmi.
Na čo čakáte? Bežte po mrkvu a túto zimu využite svoje zdravie!
zdroj: food.ndtv.com