Nečakané návštevy vedia často prekvapiť. Vďaka nasledujúcemu receptu to však budete práve vy, kto návštevu prekvapí, a to lahodným a sviežim dezertom. Zákusok, ktorý je pripravený za pár minút z jednoduchých ingrediencií, ktoré máte iste doma je esom v rukáve každej gazdinky. Ak ste ho ešte nepripravovali, neváhajte sa doň pustiť. Nie len, že je to bleskový a nenáročný dezert, jeho lahodná čerešňová chuť vás určite dostane.
Už po prvom šťavnatom súste si budete istá, že tento zákusok bol tou najlepšou voľbou. Rekordne krátky čas prípravy, no famózny výsledok, to je nasledujúci Čerešňový sen, ktorého názov hovorí za všetko. Táto delikatesa sa stane tromfom vašej kuchyne nie len v prípade neohlásených návštev, ale aj na oslavách či večierkoch.
Potrebujeme:
2 šálky sterilizovaných čerešní (bez kôstok)
650 – 700 ml čerešňovej šťavy z kompótu
2 vrecúška vanilkového pudingu
1 vrecúško vanilkového cukru (alebo 1 lyžička vanilkovej arómy)
1 balenie dlhých detských piškót
850 ml mlieka
350 g detskej krupice
500 ml smotany na šľahanie (možné pridať aj stužovač)
cukor podľa chuti (približne 5 lyžíc)
Postup:
Uvedené ingrediencie sú potrebné na zákusok pripravený na plechu s rozmerom 28 x 30 cm. Najvhodnejšie je použiť plech, ktorý má vyššie okraje.
Ako prvé si pripravíme spodnú vrstvu zákusku pozostávajúcu z čerešní. Do hrnca vylejeme všetku čerešňovú šťavu, ktorú privedieme k varu. Následne do nej pridáme čerešne bez kôstok a detskú krupicu. Za stáleho miešania nám zmes začne pomaly hustnúť. Miešame približne 4 minúty alebo pokiaľ nie je hmota hustá. Následne ju rovnomerne rozotrieme na plech.
Zatiaľ čo je čerešňová vrstva ešte teplá, naukladáme na ňu detské piškóty, ktoré mierne pritlačíme.
Teraz si pripravíme svetlú vrstvu. Do hrnca nalejeme viac než polovicu pripraveného mlieka a pridáme vanilkový a kryštálový cukor. Na miernom plameni sa nám cukor v mlieku začne pomaličky rozpúšťať a my si zatiaľ v zvyšnom mlieku metličkou rozmiešame vanilkový puding v prášku. Ten vlejeme do teplého mlieka a miešame, pokiaľ neuvaríme hustý puding. Ak nechceme používať vanilkový cukor, môžeme do uvareného pudingu zamiešať lyžičku vanilkovej arómy.
Puding rovnomerne rozlejeme na vrstvu piškót a necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme poslednú vrstvu šľahačky. Smotanu na šľahanie, ktorá je dobre vychladená vylejeme do tiež studenej misy a vyšľaháme na šľahačku. Tú rozotrieme (alebo vytlačíme pomocou cukrárenského vrecúška na zdobenie) na vychladnutý puding. Takto pripravený zákusok necháme dobre zatuhnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť.
Zdroj: humormagazin.com