Ochutnali ste v reštaurácii jedlo, ktoré ste si veľmi obľúbili, ale keď ste sa ho pokúšali pripraviť doma, bolo to nič moc? Z vlastnej skúsenosti presne vieme, o čom je reč. Od tej doby, čo títo šéfkuchári prezradili svetu svoje tajomstvá, v mnohých rodinách sa stolovanie zmenilo na pôžitok.
Týchto 15 kulinárskych trikov vám ukáže jednoduché drobnosti, ktoré vašu kuchyňu pozdvihnú až na samý vrchol . Buďte si istí, že stravníci budú vylizovať taniera.
Cibuľa bez obáv
Milujete surovú cibuľu v šalátoch či studených dressingoch? Lenže po nej páchne z úst a preto si ju musíme často odopierať, najmä ak po obede ideme niekam do spoločnosti. Šéfkuchári tvrdia, že ak sa chcete zbaviť nepríjemného zápachu cibule, ale pritom si chcete v jedle vychutnať jej ostrú chuť, je potrebné ju po pokrájaný namočiť do ľadovej vody. Nechajte ju tam chvíľočku odležať a potom servírujte do jedla.
Nebeská chuť kávy
Ak ste si kúpili kávu, ktorá je horkejšia než ste čakali, pridajte do prášku tesne pred varením zanedbateľnú štipku soli a škorice. Na kávovej chuti to nepocítite, ale hrdlo zvierajúce horkosť bude preč a káva zostane nebesky chutná.
Šalát bez zbytočnej šťavy
Ak nechcete mať miesto šalátu polievku so zeleninou, posypte už nakrájanú zeleninu soľou a nechajte chvíľku odstáť. Potom zeleninu opláchnite a nechajte odtiecť a pripravte šalát. Po nadbytočnej šťave nebude ani stopy.
hodvábne mäso
Ak chcete, aby malo vaše mäso hodvábnu textúru a aby aj chutilo tak dobre ako vyzerá, nechajte ho pred tepelnou úpravou odstáť v zmesi kukuričného škrobu a vaječného bielka. Tento trik vám zaručí šťavnaté a jemné mäso, ktoré sa bude rozpadávať v ústach.
dokonalé pečivo
Na prípravu dokonalého pečiva, ktoré bude nielen mäkučké, ale aj jemné zvnútra, zmiešajte rovnaké množstvo múky a cukru. Vajec je potrebné vziať toľko, koľko dávate oleja. Majte na pamäti, že pri príprave domáceho pečiva nie je dôležité množstvo potravín, ale pomer hmotnosti. Maximálny rozdiel v pomere vajec a oleja môže byť 20%. Ak nemáte kuchynskú váhu, kúpte si ju a pečte si na raňajky vlastné dobroty.
vylepšováky koláčov
Najosvedčenejším a zároveň najpoužívanejším trikom v kuchyniach svetových reštaurácií je pridávanie soli do cesta. Či už robíte koláč na sladko alebo na slano, nezabudnite do cesta pridať polovicu čajovej lyžičky soli. Soľ pomáha zvýrazniť chute ostatných prísad a korenia. Použiť môžete akýkoľvek druh soli.
Výrazné omáčky, perfektný chuť
Pri príprave omáčok sa inšpirujte touto jednoduchou vychytávkou. Pridajte do nich vždy za lyžičku horčice alebo arašidového masla. Dodajú im výraznejšiu chuť a silnú vôňu. Tento trik môžete využívať aj vtedy, keď to preženiete so soľou alebo korením.
Dokonalé tekutý žĺtok
Nepochopiteľné, ako dokonale vie v reštauráciách pripraviť volské oko. Na tvarovanie spravidla používajú formičky, ale ten tekutý žĺtok, ktorý doma nevieme odhadnúť, nás privádza do šialenstva. Ak aj vy milujete tekuté žĺtky, rozbite si vajcia do pohára, na panvicu pridajte rovnaké množstvo oleja a vody a dajte panvicu na oheň. Po chvíli vylejte vajíčka. Žĺtky zostanú zaručené tekuté.
opité cesto
Pridajte do cesta na koláče alebo palacinky trochu vodky. Po upečení získate veľmi chrumkavú kôrku. Nemusíte sa báť, že alkohol bude v ceste cítiť. Teplom sa odparí, takže chuť koláče nepokazí. Ak chcete, aby bol alkohol v ceste cítiť, môžete namiesto vodky pridať rum alebo brandy. Tie dodajú vášmu cestu patričnú pikantnosť.
ľadový čaj
Pokiaľ si v lete radi pripravujete ľadový čaj s ovocím, pridajte do neho štipku jedlej sódy. Neutralizuje totiž triesloviny v čaji.
Dusené ako z obľúbenej reštaurácie
Dusené mäsko je lahôdka pre labužníkov. Aby ste dosiahli také dusené mäso ako dostanete v najlepších reštauráciách, vysajte ešte zo surového mäsa obrúskom alebo kuchynskou utierkou vodu. Posoľte ho až keď je úplne suché. Uvidíte, čo sa zmení, keď ho budete neskôr žuť. Mňam!
chrumkavé karbonátky
Ak máte radi karbonátky alebo karbonátky z mletého mäsa, pridajte do mäsovej zmesi trochu strúhanky. Mäso bude lepšie držať tvar a pri opekaní chytí chutnú chrumkavú kôrku.
teplé taniere
Zahrievajte alebo chlaďte taniere pred podávaním jedla podľa toho, či idete podávať studený alebo teplý pokrm. Rovnaká teplota tanierov a jedla zaistí dlhšiu rovnakú teplotu jedla, ale aj intenzívnejšie vôňu.
Hustá chilli omáčka
Pri príprave paradajkových a paprikových pikantných omáčok máme často problém so zahusťovaním. Ak nemáte po ruke kukuričný škrob, najlepšie poslúži drvené zemiakové lupienky. Rozdrvte si chipsy s trochou piva a zamiešajte do omáčky. Bude perfektné.
Konečne mi neprihorela praženica
Večný problém sobotňajších raňajok je pripálenia praženice. Pridajte do praženice alebo omelety trochu kukuričného škrobu. Okrem toho, že praženice sa vám s týmto trikom už nikdy nepripáli k panvici, bude aj nadýchaná a to aj chutnejšia.
Čo hovoríte na tajomstvo šéfkuchárov, milé gazdinky?
zdroj: takprosto cc