Vedeli ste, že šupka niektorých druhov ovocia obsahuje najviac výživných a užitočných látok? Praktické použitie šupky na rôzne účely ovplyvňuje široké spektrum. Pamätajte si na to, keď znova odhodíte šupky z pomarančov!
Kôra z pomaranču je poklad
Pomaranče sa pestujú zvyčajne s minimálnym používaním pesticídov. Jedno oranžové médium obsahuje viac ako 60 flavonoidov a 170 rôznych fytonutrientov, ktoré sú užitočné pre naše telo a nielen tieto organické zlúčeniny sa môžu aplikovať s urýchlenou liečbou na čistenie pokožky a dokonca aj na čistenie v dome . Pomocou jednej lyžice octu, rozmiešanj v pohári vody, pomarančovú kôru namočíme a je pripravená na použitie.
Lekárske vlastnosti pomarančovej kôry
Podľa Ayurvedy je pomarančová kôra horká a táto horkosť veľmi dobre ovplyvňuje metabolizmus v ľudskom tele, zlepšuje trávenie, zabraňuje návalu záhy. Je to efektívny prostriedok na zmiernenie nevoľnosti a dodáva rastúcu energiu. Prášok z pomarančovej kôry pomáha rozpúšťať hlien v dýchacích cestách, bojuje s kašľom a dokonca aj s astmou.
Esenciálne oleje ,na ktoré sú bohaté pomaranče, majú antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti. Obzvlášť užitočný je esenciálny olej „d-limonen“, ktorý udržuje normálnu kyslosť v žalúdku a pozitívne ovplyvňuje procesy, ktoré sa vyskytujú v čreve. Pečeň je tiež preliečená a čistená týmto zázračným
liekom.
Použitie pomarančových šupiek je veľmi vhodná pre ľudí s nadváhou, pretože éterické oleje neutralizujú nadmerný cholesterol. Flavonoid hesperidín, hovoria vedci, zabraňuje rozvoju osteoporózy a rakoviny konečníka.
Oleje v pomarančoch majú sedatívny účinok, pretože sa dajú bezpečne použiť na upokojujúce a relaxačné kúpele a inhalácie pre nespavosť a nervové vyčerpanie.
Pomarančová kôra – veľký pomocník prírodnej krásy
Ak máte mastnú pokožku, pomarančová kôra je pre vásideálnou prevenciou. Aplikácia na pokožku spôsobuje, že pokožka je jemná a hladšia, vyváženejšia a redukuje obsah tuku. Časť z pomarančovej kôry – prírodný liek , ľahko odstraňuje všetky nepotrebné častice kože a dokonca aj akné.
Vďaka protizápalovému, protiplesňovému účinku šupka dobre pracuje s problémom vyrážok, uzdravuje rany.
Ak chcete naplniť dom s príjemnou citrusovou vôňou , stačí uvariť kôru vo vode , éterické oleje naplnia miestnosť s očarujúcou vôňou.
V kuchyni tiež použijeme kôru z pomarančov
- Pomarančová kôra zvyšuje chuť a vôňu mnohých jedál. Použite originálne prísady do receptov!
- Nadbytočná vlhkosť už nie je problém. Sušené oranžové šupky absorbujú vlhkosť z hnedého cukru – len ich nechajte v nádobe s cukrom.
- Ak neodoláte sladkému, cukrové z pomarančovej kôry je zaujímavou voľbou. Nie sú len chutné, ale obsahujú aj veľa vitamínu C. Prírodný cukor obsiahnutý v kôre zvyšuje imunitu.
Zdroj: takprosto cc