Koreň zázvoru prišiel k nám z východných krajín a zamilovali sa doň miestny kulinársky špecialisti.Tento koreň sa pridáva do mäsových a zeleninových pokrmov – okrem chuti dodáva mierne pálivú chuť. Pripravujú sa z neho aj rôzne dezerty a kekse. Je aj súčasťou nápojov – o zázvorovom čaji bude teraz reč.
Hlavnou zložkou tohto čaju je samozrejme zázvor. Tento nápoj najlepšie odhaľuje svoje užitočné vlastnosti – alternatívna medicína ho používa pri mnohých zdravotných problémoch . A navyše, tento čaj je veľmi chutný!
Výhody zázvoru pre zdravie
- Chrípky, herpes a iné vírusové ochorenia sa obávajú zázvoru, ako oheň. Preto by mal byť tento čaj konzumovaný ako bohatý teplý nápoj. Je tiež vhodný na prevenciu – nápoj má priaznivý vplyv na imunitný systém kvôli obrovskému množstvu antioxidantov.
- Zázvorový čaj sa používa aj na obličkové kamene– jemne ich rozpúšťa a odstraňuje z tela.
- Zázvor pomáha udržiavať rytmus srdca . Riziko mŕtvice sa výrazne zníži!
- Tento čaj môže nahradiť zvyčajné lieky proti bolesti: zázvor sa dobre vyrovná s bolesťou hlavy a svalovou bolesťou.
- Ohrievacie vlastnosti čaju zázvoru pomáhajú zlepšiť krvný obeh a podporujú potrebnú úroveň vitamínov a minerálov a tento nápoj tiež posilňuje vodivosť kyslíka v rôznych častiach tela.
- Pozitívne ovplyvňuje zázvor aj trávenie – stimuluje a normalizuje . Má tiež laxatívny účinok.
- Pomocou tohto koreňa môžete schudnúť – reguluje chuť do jedla a urýchľuje metabolické procesy.
Recepty zázvorového čaju
Čaj so zázvorom a mätou
koreň zázvoru – 5 cm
voda – 1 l
mäta – 1 lúč
cukor – 0,75 stohu.
Vyskúšajte varený zázvorový sirup: varte 0,5 pohár vody s cukrom. Nakrájajte zázvor na plátky a pridajte ich do hrnca. Po úplnom rozpustení cukru odstráňte. Zahrejte zvyšnú vodu na 80 stupňov. Rozmixujte zázvor s cukrom,vyrobíme šťavu a premiešajte so sirupom v džbániku. Pridajte horúcu vodu a dobre premiešajte. Pridáme vetvičku mäty do pohára alebo hrnčeka a nalejte teplý nápoj.
Zázvorový čaj s mliekom
voda – 1,5.
mlieko – 1 stoh.
čaj (zelený alebo čierny) – 1,5 lyžičky.
cukor – 2 lyžice
kardamonu – 1 lyžička.
Zázvor – 5-6 plátkov (2 lžice nastrúhaného)
Pridajte čaj, cukor a zázvor do studenej vody. Priveďte k varu na 4 minúty. Pridajte mlieko pri varení – nalejte kardamom a dôkladne premiešajte. Ak chcete, môžete pridať med alebo čerstvú bazalku.
Citrusový zázvorový čaj
voda – 1,2 l
strúhaný čerstvý zázvor – 3 lyžice
cukor – 6 lyž. (alebo 5 lyžíc medu)
citrónový alebo pomarančový džús – 4 lyžice
Mleté čierne korenie – štipka.
nakrájané listy mäty -koľko chcete
Varte vôňu a do nej vložte zázvor. Po 10 minútach odstráňte z tepla. Pridajte cukor alebo med, rozpustite . Pridajte korenie a džús. Ozdobte sekanou mätou a podávajte horúce.
Takéto čaje sa môžu denne piť na raňajky. V zime tento teplý nápoj určite ochráni pred prechladnutím a zlou náladou! Piť s potešením, zostanete zdravý.
zdroj: sovkusom ru