Med a orechy – skvelá kombinácia. Už od detstva sme boli naučení konzumovať túto zdravú a lahodnú pochúťku, prevažne v zime, kedy naše telo potrebuje živiny a energiu viac než kedykoľvek v roku. Občas sa stane, že sa to preženie a náš žalúdok nám za to patrične poďakuje.
V 30-tke sa u nás začnú objavovať problémy s gastrointestinálnym traktom a ošetrujúci lekár prehlási: „Už žiadne orechy s medom! Organizmus nedokáže stráviť viac ako 100 g orechov a ak sa nevyskytne otrava jedlom, prebytočné tuky sa začnú ukladať na bokoch a stehnách.“
Zistilo sa, že existujú produkty, ktoré nie sú navzájom kompatibilné. Ich konzumácia môže viesť k narušeniu trávenia, plynatosti, kvaseniu a hnitiu.
Zvykli sme konzumovať neskombinovateľné, čo je dôvodom vzniku väčšiny chorôb, vrátane problémov s nadváhou. Preto vám prezradíme, ktoré potraviny je lepšie nejesť aby ste si mohli zachovať zdravie a mladosť!
- Nikdy si nedávajte mlieko s banánom, kyslím ovocím, mäsom, rybami alebo chlebom z droždia. Neviete sa vzdať banánovo-mliečneho kokteilu? Zabudnite na túto kombináciu ak si ešte ceníte svoje zdravie. To isté platí, ak si pripravujete mäso alebo ryby spolu s omáčkou na mliečnej báze.
- Ľuľkovitá zelenina spolu s mliečnymi výrobkami alebo uhorkami je krokom vedľa a vášmu organizmu sa to určite nebude páčiť. Paradajky, baklažán, sladká paprika či zemiaky pretransformované na zemiaky so syrom, lasagne s paradajkami a smotanovou omáčkou alebo jednoduchý šalát z čerstvých paradajok a uhoriek – neželané kombinácie.
- Melón konzumujte vždy oddelene – nemiešajte ho s jogurtom, nedávajte ho do ovocného šalátu, nezalievajte ho vychladenou vodou či alkoholom.
- Med a teplé produkty sú ďalšou nevhodnou kombináciou pre naše telo. Med by sa nemal v žiadnom prípade zohrievať, inak jeho konzumácia môže viesť k tvorbe toxínov a na nejaké pozitívne účinky môžeme zabudnúť. Pred tým, ako si čaj ochutíte medom, nechajte ho vychladnúť. Nespracovaný med – liečivý nektár, tepelne spracovaný med – jed.
- Fazuľu určite nekonzumujte s mliekom, vajcami, jogurtom a dokonca ani s rybami.
- Jablká, hrušky, hrozno, slivky a melón sa neodporúčajú konzumovať ako dezert po výdatnom bielkovinovom jedle. Dôležitá je rýchlosť trávenia týchto výrobkov. Urobte to nasledovne: prvý šalát, potom niečo teplé, neskôr sladké a ako dezert vytúžené ovocie.
Aby sa vám jedlo len zbytočne neskĺzalo do žalúdka, pokúste sa dodržiavať tieto jednoduché pravidlá. Nie je na tom nič ťažké, no ak sa vám zdá, že sú príliš prísne, začnite s ovocím – jedzte o samostatne, buď 30 minút pred alebo 2 hodiny po jedle.
Konzumácia vyššie uvedených príkladov jedál a ich negatívny vplyv na organizmus môžete zmierniť pomocou byliniek a korenín: pred tým, ako ich začnete jesť, dajte si plátok čerstvého zázvoru a po jedle zázvorový čaj. Na zdravie!
zdroj: takprosto cc