Šalát vám dovolí najesť sa dosýta a pritom nepribrať. Obsahuje strukoviny, zeleninu, ovocie alebo iné potraviny, ktoré sú plné vitamínov a antioxidantov nevyhnutných pre naše telo. Pri chudnutí sú tieto zložky potravy ešte dôležitejšie.90% prísad, ktoré použijete na prípravu šalátu, poskytnú tráviacemu systému dostatok vody a vlákniny, aby mohol správne fungovať, a zabezpečia našu hydratáciu.
Zapojte fantáziu, experimentujte a venujte príprave týchto chutných šalátov čas. Zlepšia váš celkový zdravotný stav a pomôžu vám pri chudnutí.
Z každého receptu vyjdú 4 porcie a ich príprava vám zaberie len 20 minút. Vychutnajte si ich v rodinnom kruhu alebo s priateľmi.
1. Šalát z citrusov
Potrebujeme:
200 g ananásu
stredne veľká broskyňa
700 g červenej kapusty
3 lyžice čerstvo vyžmýkanej šťavy z citróna
2 lyžice čerstvo vyžmýkanej šťavy z pomaranča
1/2 lyžičky rasce
1 lyžica olivového oleja
2 lyžice jablčného octu
korenie
Postup:
1. Rozkrojte kapustnú hlavu na štvrtky, odstráňte hlúb a nakrájajte ju na tenké rezance.
2. Ošúpte broskyňu a ananás a pokrájajte ich na malé kúsky. Tieto prísady zatiaľ odložte do misky a pokvapkajte jablčným octom. Nechajte postáť 15 minút.
3. V šálke zmiešajte citrónovú a pomarančovú šťavu, olej a rascu a pridajte 2 lyžice vody. Premiešajte a pridajte korenie.
4. Kapustu pridajte do misky k broskyni a ananásu.
5. Všetky ingrediencie spolu premiešajte vo veľkej mise a podávajte.
Kapustu môžete nahradiť aj mrkvou.
2. Detox šalát
Potrebujeme:
lyžice sójovej omáčky
2 lyžice kanolového oleja
2 lyžice čerstvej šťavy z citróna
1 biela cibuľa
400 g uhorky
600 g zelenej kapusty
korenie
Postup:
1. Ošúpte uhorku a umyte kapustu. Oboje nakrájajte nadrobno. Ošúpte cibuľu a nakrájajte ju na tenučké plátky. Dajte do šalátovej misy.
2. V šálke si zmiešajte citrónovú šťavu, korenie a sójovú omáčku.
3. Tekutou zmesou prelejte zeleninu v šalátovej mise a poriadne premiešajte.
4. Môžete uchovávať v chladničke.
5. Jedna porcia šalátu má len 72 kalórií.
3. Šalát s jablkami, feniklom a pomarančom
Potrebujeme:
2 lyžice jablčného octu
2 lyžice oleja z hroznových jadier
2 lyžičky horčice
2 lyžičky medu
1 cibuľa
4 pomaranče
3 jablká
1 fenikel
pár vetvičiek kôpru
Postup:
1. Fenikel nakrájajte na tenké plátky.
2. Ošúpte 4 pomaranče a rozdeľte ich na mesiačiky.
3. Ošúpte cibuľu a nakrájajte ju na tenké plátky.
4. Umyte jablká, nešúpte ich, len odstráňte jadierka a nakrájajte ich na plátky.
5. V šálke zmiešajte olej, ocot a med s horčicou. Zmes ochuťte.
6. V šalátovej mise zmiešajte všetky prísady okrem kôpru. Keď sa chute dobre spoja, jemne ozdobte nasekaným kôprom.
4. Mrkvový s orechmi
Potrebujeme:
4 lyžice sezamových semienok
4 šalotky alebo cibule
400 g mrkvy
4 lyžice oleja z vlašských orechov
4 lyžice balzamikového octu
4 lyžice nasekanej zmesi petržlenovej vňate a cesnaku
korenie
soľ
Postup:
1. Šalotku alebo cibuľu nasekajte nadrobno.
2. Mrkvu ošúpte a umyte. Nakrájajte ju na dlhé tenké plátky.
3. Do veľkej misky dajte olej z vlašských orechov a ocot. Nechajte postáť.
4. Pridajte zmes petržlenovej vňate a cesnaku, cibuľu, sezamové semienka a mrkvu.
5. Šalát jemne premiešajte rukami.
6. Hneď podávajte.
Tieto šaláty obsahujú množstvo vytamínov s nízkym obsahom kalórií.
Diéta nemusí byť vždy utrpením, aby ste dosiahli výsledky. Prípravou týchto šalátov môžete získať plnohodnotné jedlo, ktoré si vďaka úžasnej chuti a blahodarným účinkom na organizmus zamilujete.
Zdroj: guiadecocinafacil.com