Domáce marmelády- ako na ne

Prinášame vám niekoľko rád a tipov, ktorými môžete svoje zaváracie umenie doviesť k dokonalosti. Využite letnú sezónu na maximum, pretože v zime ako by ste to našli.

Dokonalá čistota

Pri zaváraní vždy musí byť všetko úplne čisté. Pohármi začínajúc, nástrojmi a príbormi končiac. Rozhodne nikdy neolizujte lyžičku / varešku a potom ju nevracajte späť pri ochutnávaní. Závity je vhodné utrieť handričkou namočenou v nejakom silnejšom alkohole, napríklad vo vodke. Poháre musia byť vždy čerstvo umyté. Používajte len ovocie čerstvé, bez otlačenín a samozrejme bez plesní. Odkrojením miesta s plesňou si nepomôžete, lebo v tej chvíli je už v celom ovocí.

Zdroj obrázku: pioneerwoman.files.wordpress.com

Bez zdĺhavého varenia

Tradičný spôsob zaváranie, aj keď rokmi overený, nie je úplne ideálne. Všetko totiž musíte dosť dlho povariť a tým strácate dôležité živiny a hlavne vitamíny, ktoré sú v ovocí. Lepšie je, keď ovocie očistíme, pokrájame a zmiešame s cukrom už deň vopred. Ovocie pustí šťavu, ktorú potom scedíme a uvaríme na hustý sirup. Až potom pridajte nakrájané ovocie a varte už len chvíľku. Takto zachováte čo najviac vitamínov a prirodzenú chuť ovocia.

S cukrom opatrne

Obvyklé množstvo cukru v marmeláde sa rovná hmotnosti použitého ovocia. Občas dokonca viac, keď použijete veľa kyslého ovocia. Málokto ale vie, že také množstvo nie je nutné. Vlastne záleží len na vás a vašej chuti, koľko cukru použijete. Je však potrebné stále myslieť na to, že cukor tu má funkciu konzervačnej látky. Teda čím menej cukru použijete, tým väčšie je riziko, že sa marmeláda môže pokaziť. Možno tiež zavárať úplne bez cukru, ale je nutné pridať iný konzervant, inak by sa marmeláda rýchlo pokazila.

Zdroj obrázku: ladlesandjellyspoons.com

Pektín z citrusov

Lepšou voľbou, než je klasický želírovací cukor, je pektín z citrusov. Nemá zbytočné stužené tuky, ani tzv. „Éčka“, ktoré želírovací cukor často obsahuje. Citrusový pektín iba zmiešate s trochou cukru a nasypete do už poduseného ovocia so sirupom. Marmeláda krásne stuhne bez použitia Gelfixu a im pdobných. Bonusom je aj to, že pektín nemá žiadnu špecifickú chuť a tak nezmení charakter ovocie. U niektorých marmelád ani nemusíte pektín pridávať. Platí, že čím kyslejšie je ovocie v prirodzenej forme, tým menej pektínu budete potrebovať.

Krátke varenie, rýchle plnenie

Ešte horúcu marmeládu plňte do čerstvo umytých a ešte horúcich pohárov. Viečko potrite alkoholom, zatvorte a otočte hore dnom. Takto nechajte do úplného vychladnutia. V pohári sa vytvorí podtlak, ktorý pritiahne viečko a uzavrie pohárik. Môžete tiež trochu alkoholu naliať na vŕšok marmelády pred uzavretím. Pre úplnú istotu môžete marmeládu ešte zavariť. V takom prípade však marmeládu znovu vystavíte vysokej teplote, teda je potrebné zvážiť, či to za to stojí. Poháre uzavreté gumičkou a patentným uzáverom musíte zavárať vždy.

Zdroj obrázku: seriouseats.com

Zdroj obrázku: seriouseats.com

 Zaváranie v umývačke

1. Poháre naplňte obvyklým spôsobom a uzavrite.
2. Na pohároch nenechávajte žiadne nálepky, či papier.
3. Vložte do umývačky, spustite program 70 stupňov Celzia (1:30). Nepridávajte žiaden prášok či tabletu.
4. Po ukončení programu umývačku neotvárajte a nechajte poháre kompletne vychladnúť.
5. Uchovávajte na tmavom a chladnom mieste.

zdroj: pioneerwoman.files.wordpress.com

You Might Also Like