Urodilo sa vám veľa paradajok? Máme pre vás tri vynikajúce varianty: Nakladané, konzervované i sušené.
Nakladané
- Pokrájajte kilo paradajok na menšie časti.
- Priveďte do varu dva hrnčeky octu, 2 hrnčeky vody a 2 lyžice soli na nakladanie.
- Olúpte a prepolte 3 strúčiky cesnaku.
- Do každého zaváracieho pohára dajte 2 polovice cesnaku, 2 lyžičky cukru a 2 lyžičky korenia. Potom pridajte paradajky.
- Nalejte horúcu octovú zmes k paradajkám. Odstráňte prípadnú penu a nechajte asi 1 a pol cm voľného priestoru nad zmesou. Zatvorte a vložte na rošt ponorený vo vriacej vode v hrnci.
- Varte 15 minút. Potom vypnite, vyberte poháre a nechajte vychladnúť. Paradajky budú najlepšie pár týždňov po nakladaní.
Zavárané
- Vyberte jadrovníky z 2 kilogramov paradajok a vyryte na spodok do každého z nich krížik.
- Ľahko povarte vo vode po dobu 30 až 60 sekúnd. Vyberte a rýchlo ponorte do misky s ľadovou vodou.
- Olúpte, naštvrťte, vložte do väčšej panvice a priveďte do varu. Horúce paradajky preložte do sterilizovaných pohárov.
- Pridajte 1/4 lyžičky kyseliny citrónovej alebo 2 lyžičky citrónovej šťavy. Odstráňte prípadnú penu a nechajte 1 cm a pol miesta nad zmesou.
- Utrite okraje a dobre zatvorte. Poháre vložte do hrnca s vriacou vodou a varte 45 minút. Potom vyberte, nechajte poháre vychladnúť a dodatočne skontrolujte, že sú naozaj dobre uzavreté. Paradajky by vám mali vydržať v izbovej teplote približne 6 mesiacov až rok.
Sušené
- Predhrejte rúru na 110 ° C.
- Napolte kilogram paradajok, dajte do misy a pokvapkajte trochou olivového oleja.
- Pridajte štipku soli a korenia. Položte paradajky na plech vyložený alobalom krájaným nahor.
- Sušte v rúre 10 až 15 hodín. Môžete paradajky naložiť do oleja a nechať v chladničke, kde vydrží približne týždeň. Alebo ich môžete zamraziť a vydržia vám až pol roka.
zdroj: hearst.com