Jeseň pre väčšinu ľudí je obdobie prechladnutia, zníženej imunity, výskytu depresie,strata sily a nadváha. Preto sa odporúča očistiť telo alebo ho detoxikovať na jeseň.
Detoxikačná diéta zmierňuje tráviaci systém, pečeň a obličky, čo im prirodzene umožňuje vysporiadať sa so spracovaním a odstraňovaním toxických látok.
Detoxifikácia tela
Detoxikáciu by si mal dopriať každý, ale je to nevyhnutné najmä pre tých, ktorí fajčia alebo pijú alkohol, pre ľudí, ktorí majú nadváhu, tí, ktorí pravidelne konzumujú nezdravú stravu, tučné a mastné jedlá.
Ženy, ktoré praktizujú detoxikáciu, sú neprehliaduteľné: nielen vyzerajú, ale aj sa cítia oveľa lepšie. Detox vám umožní očistiť pokožku, zvýšiť pracovný výkon, zbaviť sa nadbytočných kilogramov.
Existuje obrovská škála detoxikačných diét. To zahŕňa pôst o vode a detox so smoothies. Ďalším typom očistnej stravy je detox na zelenine a ovocí . Jedná sa o lepší variant, pretože je oveľa jednoduchšie prejsť na stravu so zeleninou ako ostať o vode.
A skúsiť detoxikačnú diétu na jeseň je potešením kvôli rôznorodosti zeleniny a ovocia. Teraz vám predstavíme aké produkty spadajú do detoxikácie tela a ako vykonávať detox, aby nepoškodil telo.
JESENNÉ PRODUKTY NA DETOXIKÁCIU
- Tekvica
Tekvica má vysoký obsah vlákniny, čo zasýti telo, ale zároveň kvôli jej nízkym obsahom kalórií nevedie k zvýšeniu hmotnosti. Okrem toho je tekvica plná vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre normálne fungovanie tela.Aj v tekvici sú pektínové vlákna a bioflavonoidy, vďaka čomu je telo vyčistené a normalizovaná hladina cholesterolu v krvi. Najobľúbenejšie jedlo tejto detoxikačnej stravy je tekvicová polievka.
- Červená repa
Repa je jedným z najpotrebnejších produktov jesene na čistenie tela, pretože je bohatá na betalíny – rastlinné pigmenty, ktoré jej dávajú jasný odtieň. Betalíny majú silné protizápalové a protiplesňové vlastnosti.Tieto látky tiež prispievajú k obnove bunkovej štruktúry pečene a čistia žlčovody, črevá a celé telo. Tiež repa pomáha vyčistiť pokožku, hoci by nemala byť používaná ako maska, stačí jesť repnú najmenej 4 krát týždenne.
- Jablká
Obsahujú celú sadu vitamínov! Vitamín C v ich zložení je zodpovedný za imunitu, čo je mimoriadne dôležité v jesennom období. Pre mužov sú jablká užitočné na zotavenie po fyzickej námahe – totiž to v jablkách sa nachádza veľa organických kyselín.V jablkách sa vyskytuje obrovské množstvo pektínu a nerozpustných vlákien, ktoré pohlcujú toxíny a čistia črevá. Horčík a vápnik v jablkách sú užitočné pre starších ľudí – pomáhajú znižovať riziko osteoporózy.
- Kapusta
Táto zelenina je známa svojou schopnosťou očistiť pečeň a krvné cievy, z kapusta je indikovaná na ochorenia gastrointestinálneho traktu. Vyskúšajte jednoduchý šalát zo strúhaného jablka, kapusty a rasce.
- Sladká paprika
Mimoriadne bohaté na vitamíny C a A zlepšuje fungovanie čriev a pankreasu. - Cibuľa a cesnak
Cibuľa a cesnak majú antibakteriálne vlastno - Cibuľa a cesnak
Cibuľa a cesnak majú antibakteriálne vlastnosti, chránia telo pred škodlivými baktériami, intestinálnymi parazitmi a vírusmi. Cesnak tiež pomáha vyčistiť tepny od cholesterolu a znižuje krvný tlak. -
8. Slivky
Slivka je známa svojim vysokým obsahom antioxidantov, vlákniny a draslíka, pomáha čistiť obličky. Čerstvé slivky sú jedným z najlepších liekov na zápchu.
K detoxikačnej diéte aby priniesla výsledky, je potrebné nielen zahrnúť vyššie uvedené produkty do stravy, ale aj zbaviť sa škodlivých potravýn. Je potrebné zdržať sa sladkostí, osolených, pečených a údených, hotových omáčok, alkoholu, kávy, múky.
Menu detoxikácie na tri dni
Okrem stravy, každé ráno pite zázvorovo-citrónovú vodu, a pred jedlom pohár čistej vody.
- Deň prvý
Raňajky: ovsené vločky na vode.
Obed: tekvicová polievka.
Večera: šalát zo strúhaného jablka a kapusty.
Druhá večera: varené vajce, pohár zeleného čaju bez cukru.
- 2. deň
Raňajky: smoothies zo zeleniny, čerstvých byliniek a jabĺk.
Obed: zeleninová polievka z mrkvy a zeleru.
Večera: varené kuracie prsia, zeleninová obloha.
Druhá večera: pohár šťavy z granátového jablka.
- Deň 3
: Raňajky: smoothies zo sladkej papriky, uhorky a petržlenu.
Obed: varená hnedá ryža, ochutená s varenou zeleninou.
Večera: šalát z varenej repy a čerstvej kapusty.
Druhá večera: pečené jablko.
Cesta z detoxikácie by mala byť jednoduchá a postupná. Preto po skončení stravy postupne pridajte k diéte nízkotučné bielkovinové produkty, malé množstvo soli a korenín a hladko sa vráťte do bežnej stravy.
kontraindikácie
Predtým ako sa pustíte do detoxikácie, poraďte sa s lekárom. Program čistenia je kontraindikovaný v prípadoch diabetu, ochorení gastrointestinálneho traktu, chronických ochorení.
Počas detoxikácie sa odporúča piť viac vody, minimalizovať škodlivý účinok chemikálií na telo: kozmetiky, čistiacich prostriedkov, parfumov.
Nenechajte si ujsť možnosť detoxikácie v septembri, posilniť imunitu voči prechladnutiu a chrániť sa tým pred prechladnutím. V zime bude k dispozícii menej ovocia a zeleniny, s ktorými môžet efeektívne vyčistiť telo.