Niekto ho miluje, iní mu zasa nemôžu prísť na chuť. Grapefruit je ovocím sa špecificky horkastou chuťou a všetkým sa pravdepodobne nikdy nezavďačí. Každopádne na ľudské telo má doslova blahodárne účinky. Aké výhody má konzumácia grapefruitu?
Ovocie bolo objavené až v 17. storočí, a to v pralesoch na ostrove Barbados v Karibskom mori; odtiaľ bol privezený do Ameriky. Spočiatku sa primárne pestoval ako okrasná rastlina, ako ovocie nabral na popularite až počas 19. storočia. Pestuje sa v Brazílii, Izraeli, Kalifornii, Texase alebo aj v Španielsku či Turecku.
Plod je priamo nabitý blahodárne pôsobiacimi flavonoidy, zvyšuje obranyschopnosť organizmu, zlepšuje krvný obeh a tiež je schopný znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Jeho častá konzumácia však môže byť aj kontraproduktuvní a priniesť závažné zdravotné problémy.
Grep ako horký zázrak
Tí, ktorí stále neprišli grepom na chuť kôli ich horkosti, možno zmenia názor po prečítaní nasledujúcich riadkov. Stačí si totiž zistiť zdravotné benefity, ktoré sa v nich ukrývajú. Stačí vypiť pohár vylisovanej šťavy tohto zázrak.
Práve tá je ceneným zdrojom vitamínu C, takže nám skvele pomôže vysporiadať sa s bacilmi. Grepy však obsahujú aj ďalšie prospešné látky a minerály, ktoré naše telo potrebuje. Na mysli máme predovšetkým draslík, lykopén, vápnik alebo fosfor. Všetky citrusy všeobecne majú detoxikačné vplyv na organizmus.
Grapefruity majú ale aj vysoký obsah vlákniny a málo kalórií, čo je samozrejme skvelá správa pre všetkých, ktorí sa pokúšajú schudnúť. V grepoch tiež nájdete biflavonoid a ďalšie látky, ktoré sú veľmi dôležité v boji proti rakovinovému bujneniu alebo vzniku srdcových chorôb.
Vďaka nemu sa nám podarí zrýchliť metabolické procesy v tele. Tento druh ovocia má navyše aj vysoký obsah vody, teda pri jeho konzumácii nemusíte riešiť pitný režim. Ďalšou dobrou správou je, že veľké množstvo vlákniny pomáha tiež znižovať riziko rakoviny hrubého čreva. Ich vôňa vraj dokonca znižuje pocit hladu. Aj vďaka tomu sa toto ovocie veľa používa v rôznych chudnúcich plánoch.
Ďalšie pozitívne vplyvy grepu pekne pohromade:
Zvyšuje obranyschopnosť tela
Má protizápalové účinky
Zlepšuje látkovú výmenu
Zlepšuje krvný obeh a látkovú výmenu
Mierni ťažkosti pri kŕčových žilách
Mierni ťažkosti spojené s reumatizmom, riedi hustú krv
Je skvelý proti infekcii ústnej dutiny, horných aj dolných dýchacích ciest
Zmierňuje gynekologické ťažkosti
Podporuje liečbu alergií, astmy, ekzému
Grep nemusí len pomáhať, ale aj škodiť
Problém však môže nastať iba v rámci nadmernej konzumácii tohto ovocia, prípadne šťavy z neho. V tomto ovocí sa totiž vyskytujú aj látky, ktoré v ľudskom tele blokujú tvorbu niektorých enzýmov potrebných na správne fungovanie organizmu. Potláčajú napríklad účinnosť pečeňového enzýmu CYP3A4, ktorý je zodpovedný za odbúravanie niektorých zložiek medicínskych preparátov a ich hladina je potom schopná v ľudskom tele dosiahnuť koncentrácií, ktoré sú až nezlučiteľné so životom.
Nebezpečnosť grepov riešil profesor Thomas Eschenhagen na príklade dvadsaťdeväťročného pacienta, ktorý sa liečil na alergiu. Pri jeho pitve sa ukázalo, že hladina antialergiká terfenadínu tridsaťkrát prevyšovala prípustnú medzu.
Tento tropický zázrak sa správa podobne aj v spojení s antidepresívami, antibiotikami, lieky proti bolestiam, prostriedkom na spanie či na zníženie krvného tlaku. Vyvarovať by sa ho mali tiež ženy, ktoré užívajú orálnu antikoncepciu. Aby sme sa podobným problémom vyhli, tak si spoľahlivo stačí po liekoch dať s grepom aspoň 4-5 hodín pauzu.
zdroj: fithacker ru