Vedci zistili že príliš veľa potravín preťažujeme solením: namiesto 5 gramov soli, ktoré potrebuje vaše telo , jeme všetci minimálne 12 gramov inak solenie považujú za nepotrebné. Rovnaký názor majú aj lekári, ktorí často varujú pred solením a odporúčajú prijímať stravu bez tejto suroviny . Aká je však pravda a ako vplýva vyradenie soli z jedálnička na zdravého človeka?
Vedci zaznamenali už za 15 dní v našom tele zmeny ak vylúčime soľ. Aj keď sa soli nedá vyhnúť úplne, pretože je obsiahnutá takmer všade, dá sa jej príjem znížiť na absolútne minimum, tak že ju prijmeme len zo stravy, ktorá jej má nízky obsah.
Čo konzumovať?
Úplne na začiatku bolo potrebné zredukovať veci, ktoré sa nachádzali v chladničke. Ako prvé boli vyradené zavárané uhorky, salámy a mäsové výrobky, paštéty, syry, olivy, domáca masť, majonéza, kečup, horčica, zaváraniny a suroviny v plechovkách. Aj keď to v chladničke spôsobilo prievan, od teraz je v nej miesto na ovocie, zeleninu, mlieko, mliečne výrobky, tvaroh, vajcia alebo smotanu.
Spôsob prípravy jedál je tiež obmedzený, pretože si musíte zvyknúť na to, že cestoviny varíte v neosolenej vode, musíte vyradiť predpripravené zmesy korenia alebo dresingy. Zdá sa, že zelenú by teraz mali dostať všetky sladkosti. Zmierte sa však s tým, že väčšina keksov má náplne obsahujúce dosť soli. Nežiadúce sú tiež sušienky, výrobky obsahujúce arašidy alebo sladké nátierky.
Vhodná je teda konzumácia čerstvého lebo sušeného ovocia, orechov, mliečnych výrobkov, cestovín, zemiakov, zeleniny, vajec a mäsa. Jedlo môžete dochutiť cesnakom, koreninami, bylinkami, citrónovou šťavou či mletou horčicou zmiešanou s vodou.
Zmena chutí
Väčšinu dní bolo hlavnou zložkou experimentálnej stravy kuracie mäso s pohánkou či zemiakovou kašou. Uhorky bez soli sa zrazu zdajú voňavejšie, šťavnatejšie a akési maslové – presne také, ako v detstve. Paradajky chutia lepšie vďaka sladkej chuti a pozitívne hodnotenia dostal i tvaroh alebo smotana s bylinkami.
Tlak
Počas trvania testu sa pri meraní tlaku každý deň nezistili žiadne zmeny. Aj keď sa neodporúča soliť ľuďom s vyšším tlakom, pretože soľ ešte viac zvyšuje tlak, v tomto pokuse sa táto teória nepotvrdila.
Kardiovaskulárny systém
VÁHA
Prijímaním potravy s minimálnym možným obsahom soli bolo predsa len prospešné. Po prvom týždni bol zaznamenaný úbytok 1,5 kg a v druhý týždeň sa dalo ešte kilo a pol dole. Celkovo tak strata na váhe bola 3 kg za 15 dní, čo je veľmi príjemná skutočnosť.
Bolesti hlavy
Zistilo sa že ak trpíte častou bolesťou hlavy v časoch, keď zažívate stres alebo ste príliš dlho na slnku. Čiže môže ísť aj o migrénu. Aj počas testu sa prihodilo zopár udalostí, kedy bol človek vystavený stresu a cielene sa vydal na dlhšie prechádzky na slnku. Bolesť hlavy síce extrémne neutíchla, no bola skôr tlmená, nie pichľavá a prebiehala v celej oblasti hlavy. Pred diétou bez soli išlo o bolesť na špecifických miestach.
Opuchy a vačky pod očami
Azda najlepšie výsledky okrem schudnutia boli zaznamenané v rámci výzoru tváre a stavu pokožky. Pokožka bola viac oddýchnutá a kruhy pod očami zmizli! Stratili sa aj zvyčajné vačky pod očami a aj po prebudení nebola tvár tak opuchnutá. Človek vyzerá oddýchnuto a vyspato aj v prípade, že nestihol ideálnych 8 hodín spánku a mohol si dovoliť len 5-hodinový spánok.
Ak sa na to dáte, iste sa vám vaše telo poďakuje a bude to príjemná očista, ktorá prinesie pozitívne výsledky. Len s chuťou do toho. Soľ je síce dôležitá ale nezabúdajte, veď predsa sa nachádza v každej potravine, tak to s ňou netreba preháňať.
zdroj: adme.ru