Tekvica je zázračná plodina, okrem jedného nedostatku, že sa dosť ťažko šúpe, môžete ju spotrebovať úplne celú. Plod si upečiete v rúre alebo rozmixujete v polievke a tekvicové semiačka necháte vysušiť a potom ich už stačí len vylúskať. Práve dnes bude reč o výhodách úžasných semiačok, ktoré máme tak radi pri televízore.
Niekedy nás hrsť semiačok dokáže zasýtiť a pocit hladu sa stratí. Ideálne riešenie problému, keď nemáme čo pod zub. Namiesto keksíkov a iných sladkostí tak do tela dostaneme prospešnejšie látky. Okrem toho, že majú skvelé nutričné hodnoty, majú aj iné výhody. Obsahujú veľa omega-3 polynasýtených mastných kyselín a vitamínu E. Pomáhajú pri dobrej kondícii pokožky, nechtov, vlasov a sú skvelé najmä pre ženy. Vďaka obsahu fytoestrogénov priaznivo ovplyvňujú správne fungovanie ženských orgánov a celkovú hladinu hormónov. Hovorí sa, že predlžujú mladosť, zlepšujú plodnosť a znižujú riziko rakoviny prsníka.
Odporúča sa denne konzumovať za jednu plnú lyžicu tekvicových semienok. Pomôcť môžu aj pri akné, lebo obsahujú zinok, ktorý je na riešenie kožných problémov ideálny. Taktiež znižujú pocity nevoľnosti a závratov počas tehotenstva. 70 gramov tekvicových semienok obsahuje veľa prospešných látok, ktoré potrebuje pre správne fungovanie aj náš mozog. Obsahujú fosfor, ktorý pomáha pri problémoch s kosťami, kĺbmi a celkovo chrbticou. Cenné aminokyseliny, ktoré semiačka obsahujú sú tryptofány. Z tejto látky naše telo produkuje serotonín a teda hormón šťastia.
Dajte si však pozor na množstvo. Zjesť celý balíček semienok nie je vhodné, radšej buďte striedmejší. Semiačka teda nechajte najskôr vysušiť v šupke, potom ich vylúskajte a následne ich skladujte v sklenených nádobách na tmavom mieste. Skvele chutia aj v hokkaido alebo inej krémovej polievke, stačí ich trošku opražiť na suchej panvici. Dobre chutia aj v šaláte alebo v kaši. Nezabúdajte, že žutie semienok urýchľuje metabolizmus a teda podporujete aj zdravé chudnutie.
zdroj: healthline.com