Nie je koreň ako koreň a veľký rad koreňov v sebe skrýva úplne zázračnú silu. Pod zemou sú našim zrakom často skryté hotové poklady. Liečivé korene nájdeme vo všetkých kútoch sveta. Mnohé z nich sú pre nás veľkou exotikou, iné poznáme zo záhrady. Liečivé korene ako mulondo, kurkuma alebo naša púpava rozhodne stojí za to preskúmať starostlivejšie.
Zázvor ( Zingiber officinale )
Je u nás veľmi obľúbeným korením aj medicínou, v obchodoch ho môžeme vidieť na pultoch celoročne. Zázvor dodáva sladkým aj slaným jedlám voňavú chuť a pikantnú štipľavosť. Okrem skvelej chuti má zázvor aj veľké množstvo zdraviu prospešných vlastností. Gingerol, prirodzená zložka koreňa zázvoru, prospieva gastrointestinálnej motilite – rýchlosti, ktorou potrava opúšťa žalúdok a pokračuje tráviacim procesom.
Konzumácia zázvoru podporuje účinné trávenie, takže jedlo nezostáva v črevách tak dlho. Stimuluje vyprázdnenie žalúdka, a tak skvele uľavuje od nevoľnosti. Výborný je aj pri nadúvaní a zápche, konzumácia zázvoru môže znížiť fermentáciu a ďalšie príčiny nadúvania a črevných plynov. Odporúča sa aj pri chemoterapiách a pre tehotné ženy trpiace rannou nevoľnosťou.
Zázvor obsahuje antioxidanty. Tieto molekuly pomáhajú zvládať voľné radikály, čo sú zlúčeniny, ktoré môžu poškodzovať bunky. Zázvor je protizápalový, odporúča sa pri reumatoidnej artritíde alebo zápale dýchacích ciest. Zo zázvoru tradične pripravujeme nálev – čaj. Je vynikajúca najmä po večeri. Zázvor nastrúhame na strúhadle, je to oveľa lepšie ako krájať na kolieska. Zalejeme potom vriacou vodou.
Necháme 5 minút lúhovať, môžeme pridať trochu citróna alebo limetky, malé množstvo medu a vytvoriť skvelý nápoj. V prípade, že sa o nás pokúša chrípka, okamžite začneme s pitím zázvorového čaju. Ešte lepšie je aspoň 5x denne žuť plátok zázvoru v ústach. Štiavu prehĺtame, zvyšok koreňa potom vypľujeme.
Kurkuma ( Curcuma longa )
Koreň kurkumovníka v surovom stave aj vo forme prášku je veľmi uznávaným liečivom. Koreň má sýto oranžovú farbu, rovnako tak aj rozomletý na prášok. Môžeme konzumovať priamo, pridávať do jedál alebo pripravovať zdravé nápoje a odvary. Kurkuma má prastarú históriu použitia vo varení, farbení látok, kozmetike aj tradičnej medicíne v Číne a Indii.
Kurkumín je pigment nachádzajúci sa v kurkume, ktorý jej nielen dodáva charakteristický jasný odtieň, ale má aj množstvo zdravotných výhod. Patria medzi ne antibakteriálne, antimikrobiálne, protizápalové a antioxidačné účinky. Kvôli týmto širokým funkciám bola kurkuma študovaná vo vzťahu k artritíde, očným ochoreniam, rakovine, srdcovým chorobám, Alzheimerovej chorobe a ďalším. Veľmi obľúbeným nápojom je kurkumové mlieko, ktoré patrí k tradičným prostriedkom ajurvédy.
Vďaka svojej krásne zlatej farbe je nápoj známy aj pod názvami Golden milk, zlaté mlieko či turmeric latte. Mlieko predstavuje skvelý domáci liek na kašeľ, zápchu, prechladnutie a kožné problémy. Najlepšie je tento záhrevný nápoj popíjať v zime. Podľa pôvodného receptu potrebujeme na jednu porciu:
- ¼ lyžičky mletej kurkumy alebo podľa chuti
- ¼ lyžičky mletého kardamómu
- ⅛ lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 štipku mletého zázvoru
- 1 štipku mletého klinčeka
- 1 štipku mletého nového korenia
- 1 šálka mlieka alebo rastlinného mlieka
- ¾ lyžičky medu alebo podľa chuti
- ⅛ lyžičky vanilkového extraktu
V malej miske prešľaháme kurkumu, kardamóm, čierne korenie, zázvor, klinčeky. Zahrejeme mlieko v malom hrnci na strednú teplotu a vmiešame doň med a vanilkový extrakt, kým sa úplne nerozpustí. Pridáme 1 lyžičku zmesi kurkumy, znížime teplotu na stredne nízku a varíme, kým sa chute nespoja, obvykle to trvá 2 až 3 minúty. Zmes prelejeme cez sitko i ihneď pijeme.
Ashwagandha ( Withania somnifera )
Ashwagandha je tiež bežne známa v rôznych častiach sveta ako indický ženšen. Pozornosť si získala najmä pre svoju schopnosť regulovať stres a úzkosť. Bylina je dôležitou súčasťou storočnej ajurvédy, tradičného systému medicíny v Indii. Používa sa na liečbu mnohých ochorení, ako je reumatizmus a nespavosť. Znižuje hladinu krvného cukru a tuku, zvyšuje plodnosť a hladinu testosterónu u mužov.
Zlepšuje pamäť, pozornosť a podporuje zdravé srdce. Aswagandhu môžeme užívať denne ráno ako preventívny prostriedok, proti nespavosti večer pred spaním, 1/4 až jednu čajovú lyžičku prášku dôkladne zmiešame s 150-200 ml vody a ihneď vypijeme. Nevaríme. Prášok je možné pridať aj do obľúbeného nápoja či jedla.
Kava kava či pepřovník opojný ( Piper methysticum )
Je pomerne diskutabilná rastlina as jej konzumáciou treba postupovať opatrne – nič nepreháňať. Raz za čas v menšom množstve neuškodí. Okrem konzumácie prášku z koreňa si možno kava kava kúpiť ako bylinný doplnok v obchodoch so zdravou výživou. Je dostupný v kapsuliach, tabletách alebo tinktúrach. Koreň kava kava má svoj pôvod na tichomorských ostrovoch, kde bol zmiešaný s vodou, aby vznikol akýsi obradný nápoj. Účinky sú podobné konzumácii alkoholu, obsahuje látku zvanú kavapyron, po ktorej sa cítime relaxovane, pokojne a uvoľnene.
Navodzuje pohodu a miernu eufóriu. Kava kava sa používa na liečbu mnohých stavov, vrátane úzkosti, stresu, problémoch so spánkom, pri predmenštruačnom syndróme (PMS), bolesti hlavy a migréne. Predpokladá sa, že rastlina zmierňuje bolesť, zabraňuje záchvatom a uvoľňuje svaly, uľavuje chronickej únave, bolesti svalov, prechladnutiu a infekciám dýchacích ciest. Je cenená aj ako afrodiziakum. Príliš vysoké dávky môžu ale vykazovať toxicitu, nikdy preto nekonzumuje spolu s alkoholom a psychotropnými látkami.
Denná dávka by mala byť v rozmedzí 250 a 500 mg. Pre nápoj použijeme spravidla dve polievkové lyžice a zmiešame s 300 ml teplej vody (maximálne 40 stupňov), rozmixujeme v mixéri. Mixujeme cca 3 minúty a potom precedíme cez plátno. Pijeme okamžite a naraz.
Sladkého drievka ( Glycyrrhiza glabra )
Sladkého drievka lysá je rastlina pestovaná predovšetkým v Stredomorí a západnej Ázii. Sladkého drievka je bežnou príchuťou cukroviniek, liekov, tabaku a osobných výrobkov, ako je zubná pasta. Koreň rastliny je nielen 50x sladší ako cukor, ale má aj početné liečivé vlastnosti. Pre svoju chuť sa koreňa najmä v minulosti často hovorilo sladké drevo.
Koreň sladkého drievka sa pridáva do bylinných čajov a čajových zmesí pre zvýraznenie chuti. Čaj ale môžeme pripraviť iba zo samotného koreňa. Dve polievkové lyžice sušeného alebo surového koreňa zalejeme 250 ml vriacej vody a necháme 5 minút lúhovať. Scedíme a podávame. Čaj z koreňa sladkého drievka sa bežne používa ako gastrointestinálny liek a na upokojenie bolesti v krku.
Nedávne štúdie naznačujú, že koreň sladkého drievka je užitočný pri liečbe ochorení pečene a závažných infekcií akútneho respiračného syndrómu, je tiež vhodný pri liečbe ochorení ďasien a prevencii zubných kazov. V ajurvéde sa koreň sladkého drievka používa tiež na boj proti obličkovým, pečeňovým, žalúdočným a respiračným poruchám. V poslednej dobe bol koreň sladkého drievka študovaný pre svoje antioxidačné, antibakteriálne, protiplesňové a protizápalové vlastnosti.
Púpava ( Taraxacum officinale )
Púpava je často vnímaná ako úporná trávniková burina a len ťažké uveriť, že je táto rastlina zároveň aj veľmi liečivá. Púpava sa po stáročia používa v mnohých formách tradičnej medicíny. Listy, korene a kvety často nájdeme v bylinných čajoch a doplnkoch stravy, kde sa používajú ako prírodný liek na podporu regulácie krvného cukru a posilnenia pokožky, zdravia pečene a srdca. Tradične sa púpava používa ako diuretikum na zvýšenie množstva moču a odstránenie tekutín z tela.
Jej používanie je vhodné pri mnohých stavoch, kde môže pomôcť diuretikum, ako sú problémy s pečeňou a vysoký krvný tlak. Čerstvý alebo sušený koreň púpavy je využívaný ako mierny stimulant chuti do jedla a na zlepšenie žalúdočnej nevoľnosti. Koreň rastliny púpavy môže pôsobiť ako mierne preháňadlo a je vhodný na zlepšenie trávenia. Predbežný výskum naznačuje, že púpava môže pomôcť zlepšiť funkciu pečene a žlčníka. Korene púpavy užívame čerstvé alebo sušené.
Bežné použitie je aj formou tinktúr, tekutého extraktu, čajov, tabliet a kapsúl. Koreň môžeme využívať celoročne. Vyberieme si silné a dostatočne vyrastené trsy. Najlepšie sú tie, ktoré rastú na slniečku. Koreň podryjeme rýľom a vytiahneme tak, aby sa nezlomil. Koreň umyjeme a očistíme, šupku ale nelúpeme. Nakrájame na tenké kolieska či plátky a sušíme na priamom slnku. Koreň skladujeme v tme a suchu. Po usušení je možné korene tiež rozomlieť na prášok a skladovať.
Na prípravu čaju varíme dve lyžičky prášku alebo dve lyžičky sušených koreňov – zalejeme 250 ml vody a varíme po dobu 3 min. Necháme vylúhovať do vychladnutia. Nálev pijeme pri ťažkostiach trikrát denne. Pre podporu chuti do jedla a zlepšenie žalúdočných funkcií môžeme vždy kúsok koreňa rozžuť.
Mulondo
Koreň rastliny Mondia Whitei sa nazýva v tradičnom africkom jazyku mulondo, známy je aj ako biely zázvor. Svojou chuťou koreň pripomína zázvor a sladké drievko, vonia aj po vanilke. Chuťovo predstavuje mix sladkého korenia a často sa používa len na dochucovanie pokrmov. Podporuje trávenie, pôsobí proti depresiám a predstavuje tradičné afrodiziakum.
Má sexuálne stimulačný efekt a odporúča sa piť najmä mužom. V Afrike nápoj z mulondo koreňa nechýba na svadobnej hostine. U mužov zvyšuje sexuálnu túžbu, posilňuje erekciu a výdrž. Z koreňa ľahko pripravíme výluh. Korene narežeme na tenké kolieska a zalejeme vriacou vodou, necháme niekoľko minút vylúhovať a pijeme. Môžeme ochutiť medom a citrónom.
Zdroj informácií: hopkinsmedicine.org; webmd.com; forbes.com