Káva je obľúbeným ranným nápojom mnohých ľudí, bez ktorého si ani nevedia predstaviť začiatok dňa. Existujú však aj ľudia, ktorí sa rozhodnú nepiť kávu z mnohých dôvodov. Pre niektorých môže vysoké množstvo kofeínu, 95 mg na porciu, spôsobiť nervozitu a napätie. U iných môže káva spôsobiť poruchy trávenia a bolesti hlavy. Ak ste už dlho premýšľali o nahradení rannej kávy iným nápojom, tu je niekoľko dobrých alternatív, ktoré lekárka Amy Richter zdôrazňuje.
Čakanková káva
Rovnako ako kávové zrná, koreň čakanky môže byť pražený, mletý a varený do lahodného horúceho nápoja. Chutí veľmi podobne ako káva, ale je bez kofeínu. Je tiež bohatým zdrojom inulínu. Táto rozpustná vláknina môže pomôcť tráveniu a podporiť zdravé črevá zvýšením rastu prospešných baktérií.
Čaj Matcha
Matcha je druh zeleného čaju vyrobeného naparovaním, sušením a mletím listov čínskeho čajovníka. V porovnaní s variteľným zeleným čajom konzumujete celý list. Z tohto dôvodu získate oveľa koncentrovanejší zdroj antioxidantov.
Zlaté mlieko
Zlaté mlieko je bohatá náhrada kávy bez kofeínu. Tento teplý nápoj obsahuje osviežujúce korenie, ako je zázvor, škorica, kurkuma a čierne korenie. Medzi ďalšie bežné zložky patrí kardamón, vanilka a med. Okrem toho, že nápoj má krásnu zlatú farbu, kurkuma poskytne silné protizápalové vlastnosti. A čo viac, čierne korenie zvyšuje schopnosť tela absorbovať kurkumín a tuk. Preto možno budete chcieť zvážiť použitie plnotučného mlieka pred nízkotučným mliekom pre tento nápoj.
Voda s citrónom
Zmena ranného nápoja nemusí byť zložitá. Citrónová voda je skvelý spôsob, ako začať deň. Je bez kalórií a kofeínu a poskytuje dobrú dávku vitamínu C. Ako antioxidant hrá vitamín C úlohu vo vašom imunitnom systéme a chráni pokožku pred poškodením slnkom. Je nevyhnutný pre produkciu kolagénu, proteínu, ktorý poskytuje základnú štruktúru pre vašu pokožku, šľachy a väzy.
Jablčný ocot
Jablčný ocot sa vyrába fermentáciou drvených jabĺk pomocou kvasiniek a baktérií. Tento proces produkuje zlúčeninu nazývanú kyselina octová, ktorá môže mať podľa niektorých štúdií priaznivé účinky na citlivosť na inzulín a hladinu cukru v krvi. Konzumácia jablčného octu na prázdny žalúdok výrazne znižuje hladinu cukru v krvi, zvyšuje sýtosť a pomáha pri chudnutí.