Ak si nestihnete tento rok medvedí cesnak nazbierať, môžete si ho ľahko vypestovať na záhrade alebo na balkóne. Rastlina je na pestovanie nenáročná, jediné čo potrebuje, je dostatok vlahy a príjemný tieň. Medvedí cesnak radíme medzi prírodné antibiotiká, okrem iného obsahuje veľké množstvo vitamínov a železa. V článku sme pre vás pripravili aj pár receptov, ako ho v kuchyni zdravo a chutne využiť.
Prečo ho pestovať :
Medvedí cesnak patrí medzi významné detoxikačné potraviny, ktoré sú veľmi účinné pre odvádzanie škodlivých látok z tela. Je preto odporúčaný pri držaní diét a očistných kúr.
Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a železa, pomáha pri vysokom krvnom tlaku a podporuje dobré trávenie.
Jednou z najúčinnejších látok, ktorú medvedí cesnak ukrýva, je silne antibakteriálny allicín. Allicin pomôže pri chrípke, prechladnutí, pri respiračných problémoch, angínach aj nepríjemných hnačkách.
Medvedí cesnak má všestranné využitie, je skvelý ako korenie, do šalátov i ďalších pokrmov. Môžete si ho tiež usušiť a využívať počas zimy, ale príde tak o vôňu a o niektoré zdraviu prospešné látky. Ak ho chcete skladovať, najlepším spôsobom je zmrazenie alebo Výroba pesta.
Ako ho pestovať:
Medvedí cesnak môžete pestovať takmer celý rok. Ak chcete pestovať zo semienka, musíte si počkať do jesene. Pestovať však môžete aj na jar a v lete, kedy budete žať do niekoľkých týždňov.
Rastlina moc nemá rada priame slnečné svetlo, ocenia skôr tienisté miesto a vlahu. Bude sa jej preto páčiť v blízkosti kríkov a stromov. Dôležité je tiež dostatočné množstvo vlahy, nezabúdajte teda pravidelne zalievať.
Medvedí cesnak nie je potreba nijak hnojiť. Či už budete pestovať z cibuľky alebo zo semienka, tipujte vždy do trsov. Medvedí cesnak sa tak najlepšie ujíma a dobre rastie. Pestovať môžete ako na záhrade, tak aj v kvetináči na balkóne.
jar
Na jar je najlepší medvedí cesnak nazbierať a to pred kvitnutím. Vo vyššie položených oblastiach ho ešte nájdete v priebehu mája a júna. Ak ste zber nestihli, môžete si ho aj sami vypestovať zo sadeničky. Žať môžete do niekoľkých týždňov. Môžete skúsiť zasadiť aj pár cibuliek, ktoré sa prebudia k životu pravdepodobne až v neskorom lete.
leto
Pokiaľ sa rozhodnete o sadbu medvedieho cesnaku až v lete, vyberte miesto, ktoré je väčšinu dňa v tieni. Pestujte zo sadeničky, pretože z cibuľky by vám medvedí cesnak vyrástol až budúci rok. Úroda bude za niekoľko týždňov.
jeseň
Jeseň je najvhodnejší čas pre siatie medvedieho cesnaku. Ak sa rozhodnete pre cesnak zo semienka, budete si naň musieť počkať rok a pol, vyrastie totiž až budúci rok. Aby vám cesnak rástol hneď z jari v ďalšom roku, je potreba vysádzať cibuľky.
Medvedí cesnak v kuchyni:
Korenie – medvedí cesnak využijete všade tam, kde by ste použili aj cesnak klasický. Hodí sa do bielych polievok, omáčok i ako korenie na mäso.
Pesto z medvedieho cesnaku – Medvedí cesnak umyte, spoločne s olivovým olejom vložte do mixéra a jemne zmixujte. Pridajte soľ a sezamové semienka. Pridať môžete aj nastrúhaný parmezán. Chvíľu ešte mixujte na najnižší výkon a preložte do pohárov. na záver ešte pokvapkajte trochou olivového oleja. V chladničke vydrží aj niekoľko mesiacov.
Banánové smoothie s medvedím cesnakom – Banány, medvedí cesnak a melasu vložte do mixéra. Mixujte do doby, než všetky zmienené ingrediencie získajú podobu tekutého nápoja.
Špenát z medvedieho cesnaku – Medvedí cesnak umyte, nakrájajte nadrobno, rovnako tak cibuľku a dajte do panvice. Pridajte ľanové semienko, soľ a vodu a duste 20 minút na miernom plameni. Na konci do zmesi pridajte vajíčko a ešte chvíľu prehrejte. Pre lepšiu stráviteľnosť a využiteľnosť živín pridajte olivový olej (až na úplný záver).
Čerstvé zeleninové šaláty – Medvedí cesnak je najzdravší čerstvý. Spracujte ho spoločne so špenátom, rukolou, alebo pridajte kvalitný olej, semienka alebo ďalšie druhy zeleniny.
zdroj: vkuso.ru