Muži ktorí jedia 90 gramov avokáda denne majú 59% menšiu šancu na vznik rakoviny prostaty podľa nedávnej štúdií pochádzajúcej z krajiny Jamaica.
Keď sa vedci rozhodli otestovať túto teóriu vo viac kontrolovanejšom laboratóriu, zistili že extrakt z avokáda je tak toxický pre bunky rakoviny prostaty, že jej rast v skúmavke spomalilo o 99%.
Stále sa nevie ktorá látka je zodpovedná za tento účinok, no avokáda sú bohatý zdroj na mnoho silných protirakovinových látok ako mononenasýtené tuky, draslík, horčík, karnitín, vlákninu, luteín a jedinečný rakovinový toxín zvaný persín.
Ako vedľajšia výhoda, tri rôzne štúdie preukázali, že jedenie jedného avokáda denne podporilo stratu váhy u dospelých ľudí, a už len 70 gramov denne znížilo riziko metabolického syndrómu o 50% v štúdií vykonanej na americkej populácii.
Avokáda sa skvelo hodia do hocijakých zelených šalátoch, do smoothie nápojoch, v marínovanej forme alebo v čerstvej guacamole.
zdroj: takprosto cc