Prekyslenie žalúdka, čiže prekyslenie organizmu je spôsobené predovšetkým konzumáciou kyselinotvorných potravín a nápojov. Kyslosť potravy je hodnotená pH (množstvo voľných iónov vodíka = potential of hydrogen). Stupnica pH má rozsah 0 až 14. Ak je pH nad hranicou 7, zásaditosť sa zvyšuje. PH pod hranicou 7 naopak značí kyslosť. Čím nižšie pH, tým kyslejšie prostredie.
Pre udržanie si zdravia telo musí mať vyrovnané pH. Hladinu pH krvi si dokáže kontrolovať samo v pomerne úzkom pásme, to však neplatí o ostatných telesných tekutinách a tkanivách. Preto je potrebné sa o pH vášho vnútorného prostredia starať. No a najlepším spôsobom, ako to robiť, je prostredníctvom stravy, ktorá obsahuje zásadité potraviny.
Ako strava ovplyvňuje telesné pH
Ak konzumujete kyselinotvorné potraviny, telo sa spočiatku snaží brániť tým, že uvoľňuje zásadité minerály z kostí ako sú horčík, vápnik či fosfor, aby dosiahlo opätovnú rovnováhu.
Kosti, zuby, ale aj ostatné orgány potom strácajú dôležité minerály, ktoré ich robia krehkejšími a menej odolnými. Trpí aj naša imunita. Keď takýto stav trvá dlho, telo potom stráca možnosti regulácie, prekysľuje sa a to je živnou pôdou pre všakovaké ochorenia – od akútnych ako sú nádcha či chrípka až po chronické ako cukrovka či rakovina.
Medzi najviac prekysľujúce jedla radíme: mäso, väčšina obilnín, mliečne výrobky a spracované potraviny, hlavne tie s vysokým obsahom cukru.
Naša strava by preto mala optimálne pozostávať z 20 až 40% kyselinotvorných a 60 až 80% zásadotvorných potravín.
Najdôležitejšie zásadité potraviny
Počet potravín, ktoré v tele podporujú vytváranie zásaditého prostredia je samozrejme viac ako desať.
Dnes vám však chceme ukázať tých 10 najdôležitejších, ktoré sú bežne dostupné, majú jeden z najlepších vplyvov na tvorbu zásaditého prostredia v tele a výborne potláčajú rôzne druhy ochorení.
Ponúkame vám niektoré z nich.
1. Dozreté banány
Konzumácia nezrelých banánov môže viesť k zvýšenej kyslosti v žalúdku, zápche a zlej absorpcii živín v črevách. Na druhej strane, dostatočne zrelé banány, ktoré už začínajú mať hnedé bodky na šupke, zásobujú váš organizmus vitamínmi, minerálmi a navyše telo odkysľujú.
2. Brokolica
Brokolica je ďalšou vysoko zásaditou potravinou s obsahom silných protirakovinotvorných látok a vlákniny. Okrem potláčania prekyslenia tela vo vás navyše aj dlhšie udrží pocit sýtosti.
.
3. Avokádo
Napriek svojej delikátnej chuti má avokádo pH hodnotu okolo 8,0. Je preto výbornou potravinou na znižovanie prekyslenia. Môžete ho konzumovať priamo surové alebo si ho pridávať do šalátov, sendvičov alebo pomazánok.
4. Špargľa
Špargľa patrí medzi najviac zásadotvorné potraviny vôbec. Jej pH je až 8,5. Okrem toho je špargľa plná vitamínov, vitamínov, vlákniny a antioxidantov.
5. Cesnak
Cesnak výborne dochutí vaše jedlo a už aj v malom množstve účinne neutralizuje kyslé potraviny ako sú vajíčka, syry či mäso. Cesnak je tiež silne antibakteriálny a protirakovinový.
6. Mandle
Mandle a mandľové mlieko sú ďalšou skvelou alkalickou potravinou.
K tomu ešte majú podporné účinky na mozog, trávenie, znižujú cholesterol a podporujú zdravú telesnú rovnováhu.
7. Citróny
Napriek tomu, že citróny sú typické svojou silnou kyslou chuťou, v tele zanechávajú výraznú zásaditú stopu. Jednoducho si ráno vytlačte šťavu z 1 citróna, zmiešajte ju s čistou vodou a vypite. Ešte lepšie je citrónovú vodu popíjať priebežne počas dňa.
8. Červený melón
S pH 9,0 si červený melón bez pochýb zaslúži miesto na tomto zozname.
Je navyše plný minerálov a vitamínov, ktoré podporujú rovnováhu elektrolytov. Sú tiež bohaté na vlákninu a antioxidanty, ktoré účinne detoxikujú telo.
9. Papája
Papaja je známe tropické ovocie bohaté na nutričné látky, ktoré sa už dá kúpiť aj u nás. Podporuje zdravé trávenie a je mocným zásadotvorným činidlom v našom tele.
10. Kajenské alebo štipľavé čili korenie
Okrem toho, že čili korenie má množstvo iných zdravotných prínosov, je aj účinná zásaditá potravina s pH 8,5. Výborne tiež znižuje krvný tlak, detoxikuje telo, zlepšuje mozgové funkcie a stimuluje cirkuláciu krvi.
zdroj: takprosto cc