Cesnak a jeho sila – čo ho robí tak jedinečným a prečo ho (ne)milujeme.

Medzi jeho základné vlastnosti patrí výrazná chuť a vôňa. A určitý druh „vône“ potom zostáva s nami niekoľko hodín po jeho konzumácii. Cesnak je ľuďmi buď milovaný alebo nenávidený. Nie práve príjemný opar by nás nemal odradiť od jeho spotreby. Cesnak je svojím zložením hotová rastlina jedinečná s nekonečným zoznamom liečivých účinkov. Ako môže pomôcť nášmu telu? A prečo by sme si ho mali pravidelne dopriať?

 

 

Posilňuje srdce a trávenie

Cesnak je zázrak. Zlepšuje krvný obeh v tele, posilňuje srdce a krvný obeh. Môže zničiť huby a nepriateľské baktérie v črevách, má dobrý vplyv na trávenie, napríklad pri plynatosti, zápche alebo črevnej kolike. Ale to nie je všetko. Cesnak tiež zlepšuje koncentráciu, pomáha pri chudnutí a znižuje krvný tlak. Celkovo podporuje imunitu a zlepšuje vitalitu tela, čím bojuje proti starnutiu.

Zázrak alicínu

Keď hovoríme o cesnaku, možno si každý pamätá jeho špecifickú charakteristickú arómu. Niekto by hovoril viac o vôni. Nech to vnímate akokoľvek, pravdou je, že táto vôňa pomáha bojovať proti vírusom a baktériám. Kauzálnym agensom sú cesnakové éterické oleje s účinnou látkou nazývanou allín, ktorá sa v tele rozkladá na alicín – účinné prírodné antibiotikum. Okrem toho stimuluje metabolizmus v krvnom riečisku, môže omladiť a schudnúť. Rýchlo sa šíri telom a dostáva sa do všetkých buniek, ktoré to potrebujú.

Čo ešte ponúka cesnak

Ale nemali by ste brať cesnak len pre alicín. Pôsobí proti rôznym chorobám a problémom. Obsahuje významné množstvo vitamínov, minerálov, je dobrým zdrojom jódu. Napríklad pri kŕčoch pomáha relaxovať, podporuje sekréciu žlče, znižuje hladinu cukru v krvi, tiež zabraňuje rozvoju aterosklerózy. Stručne povedané, cesnak pomáha uvoľňovať z tela všetky znečisťujúce látky, ktoré k nemu nepatria. Jeho vlastnosti môžu dezinfikovať črevný trakt.

Cesnak má tiež svoje riziká

Hoci cesnak nie je príliš veľký a bežne sa nepridáva do jedla, dajte si pozor na predávkovanie. Je dôležitým zdrojom bioaktívnych látok, ktoré sú koncentrované vo veľkých množstvách na tomto malom priestore. Preto ho dávkujte múdro, pretože u citlivých jedincov môže spôsobiť silnejšie reakcie. Napríklad pokiaľ ide o trávenie, môže pôsobiť agresívne a spôsobiť tráviace alebo pečeňové problémy a vysoká spotreba môže tiež znížiť krvný tlak pod zdravú úroveň.

Ako pripraviť cesnak a kedy ho použiť

Je dobré konzumovať cesnak surový alebo len minimálne upravený. Allicín rýchlo stráca svoje schopnosti v dôsledku tepelného spracovania. Preto používajte cesnak v nátierkach alebo ho rozotrite na chlieb. Rozdrvený cesnak dajte do hotovej polievky, ale nevarte ho znova. Ale cesnak je vhodný pre takmer každé slané jedlo, dodá mu ostrú chuť, výraznú arómu a každé jedlo s ním bude mať jednoducho vkus. Ale strúčiky cesnaku môžete použiť aj zvonka – na opary, bradavice alebo plesne

You Might Also Like