horseradish root and grated horseradish
V jesennom a zimnom sychravom období sa oplatí dodávať telu potrebné množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu, chráni pred virózami a zmierňuje ich priebeh. Udržiavať si dobrú imunitu organizmu sa obzvlášť oplatí v súčasnom období, keď všade okolo nás vyčíňa koronavírus. Na obsah vitamínu C je bohatý napríklad chren, ktorý predtým nechýbal snáď v žiadnej záhradke. V súčasnosti je chren ľahko dostupný v obchodnej sieti.
Chren a vitamíny
Chren sedliacky je vytrvalá bylina s mohutným koreňom. Ten obsahuje nielen už spomínaný vitamín C , ale aj provitamíny A a minerály, ako sú horčík, železo, vápnik, draslík, fosfor. Okrem toho v ňom nájdeme silice, glykozidy alebo sinapín.
V ľudovom liečiteľstve sa jeho účinky používali už v staroveku – na zle hojace sa rany, omrzliny alebo reumatizmom postihnuté kĺby vo forme chrenových placiek.
Vnútorne chrenový koreň podporuje chuť do jedla, upravuje činnosť tráviaceho traktu, zlepšuje odkašliavanie a pomáha pri liečbe zápalov dýchacích ciest.
A čo si všetko z chrenu doma pripraviť? Vyskúšajte napríklad obľúbenú chrenovú nátierku podľa nášho jednoduchého návodu.
Chrenová nátierka
Z pikantného koreňa už naše prababičky varili chutnú chrenovú omáčku alebo ho používali ako prílohu k varenému mäsu namiesto horčice. My si z neho dnes pripravíme zdravú nátierku.
Čo budete potrebovať
- Strúhaný chren podľa chuti
- 100 g suchej salámy typu vysočina, herkules, poličan
- 1 mäkký tvaroh – môže byť aj vo vaničke
- 3 lyžice majolky
- Soľ, korenie
Postup prípravy
- Salámu nastrúhame na hrubom strúhadle a dáme do misy.
- Pridáme tvaroh a majolku.
- Doplníme jemne strúhaných chrenom podľa chuti. Kto má rád viac, dá si väčšie množstvo.
- Ochutíme soľou a korením a dobre všetko premiešame.
- Mažeme na plátky veky, celozrnného chleba alebo bagety.
Ako uchovávať chren?
Pokiaľ vám doma zostane nespotrebovaný kus chrenového koreňa, je možné ho uchovávať v chladničke, v mrazničke, v pivnici alebo ho naložiť.
Pravidlom je, že surový chren musí byť stále vlhký. Pokiaľ ho dáte do pivnice, tak do vlhkého piesku. V chladničke ho uchováte zabalený do vlhkého plátna. Pri mrazení chrenu treba počítať s tým, že časť cenných látok bude mrazom zničená. Chren sa však dá aj sušiť.