Nadmiera stresu sa často premietne aj do ochorenia žlčníka, ktoré sa prejavuje nepríjemnými príznakmi. Čo jesť pri problémoch so žlčníkom, aby vám po jedle nebolo ťažko? Vyvarujte sa hlavne všetkým tučným jedlám.
Akú funkciu má žlčník?
Žlčník je vo svojej podstate zásobníkom žlče, ktorá sa tvorí v pečeni. Je dôležitá pri trávení tukov. Po jedle odteká žlčovody do tenkého čreva, kde sa zúčastňuje trávenia. Viete, že denne ľudský organizmus vytvorí až 500 ml žlče?
Nezdravé stravovanie s veľkým množstvom tučných a vyprážaných jedál môže prispieť k vzniku problémov so žlčníkom. Dochádza k bolestivým záchvatom, môžu sa tvoriť žlčové kamene. Niekedy je jediným riešením chirurgická operácia.
Keď bolí žlčník
Nestriedmosť v jedle môže mať za následok podráždenie žlčníka. Kým bolesť nepominie, nemali by ste nič konzumovať, maximálne piť horký čaj a užívať lieky, ktoré zvyšujú tvorbu žlče.
Po odznení bolesti sú dovolené staršie rožky alebo sucháre. Z bylinných čajov pomáha odvar z pestreca mariánskeho, mäty piepornej, nechtíka záhradného alebo oregana.
Čo jesť pri problémoch so žlčníkom?
Základom žlčníkovej diéty sú potraviny s nižším obsahom tukov.
Diéta pri ochorení žlčníka
Obmedziť treba konzumáciu orechov, masla, vajec, ale aj rastlinných tukov. Jesť by sa malo pravidelne trikrát denne, aby bol dostatočný čas na trávenie potravy.
Dôležitý je aj pitný režim. Ideálne je piť čistú vodu ak tomu primerané množstvo liečivého bylinného čaju určeného na žlčníkové problémy.
Ľadové nápoje alebo jedlo priamo z chladničky môžu problémy so žlčníkom zhoršiť. Je preto potrebné na to myslieť a treba jogurt včas vytiahnuť z chladničky a nechať ohriať pri izbovej teplote.
Ďalšie potraviny pri žlčníkovej diéte
Pri žlčníkovej diéte si môžete dopriať chudé mäso, nízkotučné mliečne výrobky, biele pečivo, nenadúvavú zeleninu a ovocie bez zrniečok.
Bobuľoviny napríklad vhodné nie sú rovnako ako pálivá paprika. Dovolené sú aj mäsové alebo zeleninové vývary, dusená šunka, sucháre a detské piškóty.
Aké jedlo si možno ďalej dopriať? Napríklad ovsené a krupicové kaše alebo cestovinové šaláty.
Zdroj informácií: Dr.Max