Nie vždy a nie v každej situácii máme pri varení k dispozícii váhu, alebo nejakú inú odmerku a v prípade receptov, ktoré sú striktne na určité množstvo surovín, potom musíme improvizovať.
Najmä začínajúce a mladé kuchárky ešte nemusia mať množstvo všetkých potravín tak úplne v oku a môže sa stať, že budú potrebovať pomôcť.
Múdra tabuľka
Pre všetkých nás je určená nasledujúca tabuľka, v ktorej bude prevedené množstvo potravín z lyžíc a lyžičiek na gramy.
surovina | Čajová lyžička (g) | Polievková lyžica (g) |
cukor | 5 | 25 |
soľ | 5 | 20 |
múka | 6 | 22 |
ryža | 6 | 22 |
krupica | 6 | 20 |
zemiakový škrob | 10 | 30 |
olej | 5 | 20 |
tuhé maslo | 8 | 25 |
rozpustené maslo | 5 | 17 |
mlieko | 5 | 20 |
sušené mlieko | 5 | 20 |
smotana | 8 | 25 |
tvaroh | 8 | 25 |
voda | 5 | 18 |
kakao | 7 | 25 |
hrozienka | 5 | 20 |
mleté orechy | 6 | 20 |
kečup | 8 | 20 |
ocot | 5 | 15 |
mleté čierne korenie | 5 | 15 |
mletá škorica | 8 | 15 |
solamyl | 7 | 15 |
mak | 9 | 17 |
masť | 5 | 15 |
med | 18 | 36 |
mletá káva | 3 | 6 |
marmeláda | 15 | 35 |