Mnohý si jeseň spájame s úžasnými farbami, hubami alebo typickými gaštanmi, ale šípky ti sú v tomto ročnom období top. Sú zdrojom nenahraditeľných vitamínov a karoténu ktorý nám v zimnom období chýba.
Práve od konca septembra do konca októbra je ten najideálnejší čas, kedy by ste si mohli tento liečivý zázrak nazbierať. Niektoré weby uvádzajú aj mesiac november, keď však prídu prvé mrazy, ich zber nie je vhodný, keď ich chcete sušiť. Ak ich však chcete zjesť, môžete. Keď sa chodíte prechádzať, určite máte pocit, že rastú kdekoľvek, určite by ste si ich teda mali nazbierať a vysušiť. Mnohí ľudia si z nich robia hlavne čaj a lekvár.
VITAMÍN C
Mali by ste vedieť, že šípky nie sú len chutné, ale zároveň aj veľmi zdravé. Šípkový čaj nemusíte piť len vtedy, keď vás skolí chrípka, sú dobré aj na prevenciu rôznych chorôb, napríklad tých infekčných. Obsahujú vitamíny B1, B2, K, P, karotén, ale v prvom rade vitamín C. Keď sa cítite počas jesene bez energie, práve tento čaj vás dokáže postaviť na nohy.
Kedy šípky nezbierať?
Keď chcete šípky zbierať, robte to vtedy, keď sú ešte tvrdé, čo sa týka farby tak oranžové až červené. Keď sú mäkké, už na spracovanie nie sú vhodné. Názory na to či je šípkový čaj vhodný pre tehotné ženy, sa na rôznych webových stránkach líšia, preto je vhodné prediskutovať to radšej priamo s lekárom. Všetky názory sa však zhodujú v tom, že šípky nemajú žiadne nežiaduce účinky.
NA ČO VŠETKO SÚ VHODNÉ?
Teraz uvedieme niekoľko vecí, na ktoré sú šípky vhodné a čo všetko dokážu.
prečisťujú obličky
zlepšujú krvný obraz
posilňujú imunitu
pôsobia antibakteriálne a antidepresívne
Sušenie
Nezáleží na tom či si vyberiete sušičku ovocia alebo ich budete sušiť klasicky, no ak chcete udržať čo najviac vitamínu C, sušička je vhodná hlavne preto, aby ste udržali čo najviac vitamínu C. Skladovať by ste ich mali doma maximálne jeden rok, potom už strácajú vitamíny. Vhodné je, aby ste si každý rok obnovovali zásoby, veď to predsa nie je až také ťažké.
Niekedy deti chodievali bežne zbierať šípky zo škôlky alebo školy. Bola to tradícia, ktorú si mnohí ľudia počas jesene obľúbili. Je úžasné, že si môžete nazbierať svoju vlastnú vitamínovú bombu, takže na miesto toho, aby ste si čaje kupovali v lekárni, skúste si ho pripraviť sami.
TIP NA LEKVÁR:
Potrebovať budeme cca 1 kilogram rozpolených a očistených šípok. Poriadne ich poumývame. Potom umyté vložíme do plastovej nádoby a zalejeme vodou cca 3 cm nad šípkami aby bola ešte voda. Nechať takto postáť do ďalšieho dňa (mne takto stali 12 hodín) . Ráno preložiť do hrnca a dáme variť, až kým nebudú mäkké.
Priebežne kontrolujeme, premiešame aby neprihoreli. Potom ponorným mixérom vymixujeme do hladka. Po vymixovaní prepasírujeme cez sito. Znovu dáme na sporák. Keď začnú vrieť, pridáme 1 kg cukru (ak si neželáte moc sladký dajte aj menej), šťavu z 1 citróna a 1 džemko v pomerne 1:1. Nechať variť 10 minút. Potom už len ponalievať do pohárov a sterilizovať, kým niesu viečka vriace.
zdroj: takprosto cc