Ovocie a zelenina sú potraviny, v ktorých podľa všetkého nájdeme najviac vitamínov, minerálov a ďalších dôležitých látok pre naše zdravie. Konzumovať by sme ich mali najčastejšie v surovom, alebo len šetrne upravenom stave, napr. varením v pare. Pokiaľ ide o snahu schudnúť, je často odporúčané zvýšiť dennú spotrebu čerstvej zeleniny, s ovocím však musíme byť opatrnejší.
Ovocie obsahuje pomerne veľké množstvo prírodných cukrov, pri diéte preto úplne postačia dva až tri kúsky denne. Za najmenej kalorické ovocie sa považujú obľúbené jahody, marhule a ananás. K tým viac kalorickým patria banány a aj avokádo, obsahujúce aj veľké množstvo tukov.
Najzdravšie druhy ovocia
Jahody
Jahody obsahujú veľké množstvo vody a vitamíny A, B, C, a E. Ďalej potom draslík, horčík, zinok a i. Sú diétne a obsahujú dôležité organické kyseliny. Pozor však na možný vznik alergie!
Marhule
Sú taktiež vhodné pre diétu a obsahujú vitamíny A, B a C. Sú antioxidačné a vďaka obsahu tiamínu posilňujú nervy . Pri pestovaní ťažko znáša nízke zimné teploty.
Hroznové víno
Obsahuje vysoké hodnoty draslíka a vitamínu C, má tiež vyššiu výživovú hodnotu a niekedy môže spôsobovať nadúvanie.
Jablka
Sú cenným zdrojom vitamínu C a pektínu, majú pozitívny efekt na ľudský organizmus. Napriek jednoduchej dostupnosti najrôznejších druhov exotického ovocia by sme naše české jablká nemali zabúdať.
Ostružiny
Černice sú zdrojom vitamínov B, C a K, posilňujú imunitu a sú silným antioxidantom . Regenerujú sliznicu, obsahujú karotén, fosfor, draslík, železo, horčík aj vápnik.
Brusnice
Vďaka vysokému obsahu vitamínov A, C a K pôsobí blahodárne pri prechladnutí, pre zdravé oči, proti rakovine aj starnutiu. Udržujú zdravý žalúdok a močové cesty. Sú hojne využívané pri chudnutí a na zvýšenie mužskej potencie.
Najzdravšie druhy zeleniny
Brokolica
Obsahuje vitamíny A, B a C, ďalej vápnik, draslík a fosfor. Je bohatá na vlákninu a pôsobí ako antioxidant, chráni pred voľnými radikálmi aj nádorovým bujnením. Patrí k najzdravším druhom zeleniny a rozhodne stojí za to si ju občas dopriať.
Špenát
Obsahuje mnoho cenných živín, fytohormóny dôležité pre vývoj svalov a známe železo. Ďalej sú v ňom zastúpené napr. vitamíny C, D, E a B, tiež karotén a tiamín.
Cuketa
Veľmi diétna, zdravá a obľúbená zelenina. Obsahuje vitamíny A, C a E a je známa širokou škálou možností tepelnej úpravy. Je pôvodom z Talianska.
Mrkva
Každé malé dieťa je presvedčené, že mrkva bystrí náš zrak. Mrkva obsahuje karotén a tým vysoké množstvo vitamínu A, ktorý je pre ľudský zrak prínosný. Na dioptrické chyby oka však konzumácia mrkvy vplyv nemá. Mrkva ďalej obsahuje vlákninu, stopové prvky a prírodné antioxidanty.
Červená paprika
Je bohatá na vitamíny A, B, C, D a E. Jej obsah vitamínu C je dokonca vyšší ako v pomaranči. Ďalej je zdrojom mnohých dôležitých minerálnych látok, ako je draslík, horčík, vápnik, železo, zinok a jód . Zo všetkých farebných odrôd je vďaka tomuto bohatému spektru prospešných látok najhodnotnejšia práve sýto červená paprika.
Foto: Sxc.hu