Kvety bazy zmierňujú teplotu a kašeľ. Výroba sirupu je veľmi jednoduchá a rýchla. Ľahká a jemná chuť bazových kvetov sa nielen dokonale hodí na letné obdobie, ale aj príjemne osviežuje.
Potrebujeme:
3 ks citrón 3–4ks, ideálne bio alebo starostlivo umytý
80 g kyselina citrónová
40 kvetov baza čierna
2 Kg práškový cukor 1,5–2kg (môže byť kryštalový)
Postup:
1.Opatrne opláchnite kvety bazy studenou vodou, aby ste z nich nezmyli všetok peľ – určí kvalitu sirupu a dá mu svoje liečivé posolstvo! Nechá sa dva a pol až tri litre vody zovrieť. Pridajte kyselinu citrónovú a potom nechajte vychladnúť.
2. Do misy s úplne ochladenou vodou s kyselinou citrónovou, dajte kvety a na kolieska nakrájané citróny, prikryte čistou handričkou a nechajte prikryte čistou handričkou a nechajte lúhovať 24 hodín.
3. Po uplynutí tejto doby preceďte cez jemný cedník vystlaný gázou do hrnca z nehrdzavejúcej ocele. Pridajte cukor (malo by byť toľko, koľko je tekutiny – 1 l tekutiny = 1 kg cukru). Občas zahrejte, občas premiešajte, až kým sa cukor úplne nerozpustí a bubliny nezačnú stúpať zo spodnej časti hrnca na povrch.
4. Horúcu tekutinu okamžite nalejte do vopred pripravených sterilizovaných pohárov alebo fliaš, zatvorte vekom a nechajte vychladnúť hore dnom. Potom fľašu otočte a uložte ju najlepšie na tmavšie a chladnejšie miesto. Neotvorený sirup vydrží až 365 dní, po otvorení uchovávajte v chladničke maximálne týždeň.