Jesť zdravo nestačí. Kľúčom k plochému brušku je kombinácia zdravej výživy a fyzickej aktivity.
Brušný tuk býva spojený so zvýšeným rizikom vzniku rôznych zdravotných ťažkostí. Najčastejšie ide o cukrovku, srdcové ochorenia, vysoký krvný tlak, mozgová príhoda a dokonca aj niektoré typy rakoviny.
Keď už ale hovoríme o strave a dobre vieme, čo by sme jesť mali, bude dobré poznať aj kategórie jedál, ktorým by sme sa mali radšej vyhýbať.
Kategórie, ktorým sa venujeme v tomto článku zahŕňajú 8 jedál, ktoré sú považované za tie najhoršie pre naberanie brušného tuku. Niektoré očividnejšie, iné ani nie, no všetky sú rovnakou hrozbou aj pre zvyšok tela.
1. Rafinované obilniny
Obilniny sú výborná vec a popravde aj potravinová pyramída tvrdí, že by mali tvoriť relatívne veľkú časť našej stravy.
Dokážu znížiť riziko srdcových chorôb, podporujú zdravé trávenie a dokonca pomáhajú pri udržiavaní váhy.
Ak však prijímate zlý typ obilnín, môžete pri snahe udržiavať si váhu dosiahnuť presný opak.
Rafinované obilniny, aké nájdete v bielom chlebe, bielej ryži a rôznych potravinách, sú plné sacharidov. Podrobujú sa procesu rafinácie počas ktorého prichádzajú o veľkú časť svojej nutričnej hodnoty.
Vy, ako konzument, sa potom cítite menej plný.
Preorientovanie sa na celozrnné potraviny vám zaručí dlhší pocit nasýtenia a dostanete sa do stavu, kedy dochádza k znižovaniu brušného tuku.
2. Sladené nápoje
Toto sú tí tichí lotri zodpovední na nečakaný nárast tuku v našom tele. Ľudia totiž ani len nečakajú, že tieto tekuté kalórie sa premenia na tuk.
Jedna fľaška limonády obsahuje viac ako 200 kalórií, čo sa rovná jednému cheeseburgeru z fast foodu. Sladené nápoje zvyšujú aj riziko cukrovky a srdcových chorôb, takže si radšej svedomito vždy prečítajte etikety na nápojoch, ktoré si kupujete.
3. Hydrogenovaný rastlinný olej
Rovnako ako obilniny aj oleje predstavujú tuky, ktoré sú pre naše zdravie prospešné, no iba vtedy, ak konzumujete ten správny druh. Hydrogenovaný rastlinný olej, čiže margarín, je plný trans tukov (alebo aj transmastné kyseliny) – jediného typu tukov, ktoré nemajú absolútne žiadnu nutričnú hodnotu pre naše telo.
Obaľujú potraviny kalóriami, ktoré náš žalúdok nevie spáliť a navyše zvyšujú hladinu cholesterolu.
Olivový olej a tiež aj ostatné zdroje zdravých tukov sú pre vaše zdravie dobré vtedy, ak ich konzumujete v správnej miere. Ak beriete chudnutie a zbavovanie sa brušného tuku naozaj vážne, mali by ste trans tuky úplne vylúčiť.
4. Tučné živočíšne produkty
Ako už bolo spomenuté, zdravé tuky, ktoré získavame z prospešných olejov, orechov a rýb, sú pre naše zdravie veľmi prospešné.
Na strane druhej sú trans tuky, ktorým by sme sa naopak mali vyhýbať. Okrem týchto sú však aj ďalšie typy tukov, ktorým sa treba radšej vyvarovať.
Aj napriek tomu, že saturované tuky z mäsa a mliečnych produktov majú vyššiu nutričnú hodnotu ako trans tuky, aj tie však dokážu výrazne prispieť k množstvu telesného tuku.
Najbežnejším zdrojom týchto tukov sú kusy tučného mäsa, maslo, smotana a plnotučné mlieko.
Zatiaľ čo saturované tuky sú bez pochýb súčasťou vyváženej stravy (bez ohľadu na to, čo sa vám snažia rôzny výživoví odborníci“ nahovoriť), stačí nám veľmi malé množstvo na to, aby naše telo dostalo čo potrebuje.
Preto nie je nutné úplne ich vyradiť zo stravovania, no určite by mal byť príjem týchto tukov obmedzený.
5. Vyprážané jedlá
Sú základom mestských veľtrhov aj reťazcov s rýchlym občerstvením. No iste už dobre viete, že vyprážané jedlá, aj keď sú chutné, vyberajú si svoju daň.
Zatiaľ čo si vaše chuťové poháriky užívajú výbornú chuť, zvyšok tela naberá na tukoch, zvyšuje sa riziko obezity, mozgovej príhody, ba dokonca i rakoviny.
Nutričná hodnota týchto vo fritéze vymáčaných jedál je veľmi nízka. Množstvo vitamínov je v nich minimálne a miktonutrienty sú nestabilné.
Prekonanie túžby po vyprážaných šiškách a ich náhrada niečím zdravším by mohli byť prvým veľkým krokom za plochým bruškom.
6. Alkohol
Pravdepodobne jedna z najmenej očakávaných potravín na našom zozname je alkohol.
Konzumácia nadmerného množstva alkoholu núti našu pečeň pracovať naplno. Počas neustálej snahy filtrovať všetky škodlivé látky môže zabúdať na spaľovanie tukov. Najväčšie zlo tu vzniká práve v spojitosti s už vyššie spomenutými sladenými nápojmi. Už aj jediný drink obsahuje veľké množstvo kalórií, často cukrov, ktoré sa rýchlo premieňajú na tuk.
7. Cesto
Pečené dobroty, ako veľká narodeninová torta alebo vianočné koláčiky, dodávajú špeciálnym príležitostiam správny punc. Avšak čo sa týka výživovej hodnoty, len ťažko ich možno považovať za správnu voľbu.
Sú fajn ako drobné príležitostné potešenie, no vysoký obsah cukru a tuku, spolu s nedostatkom proteínu, z nich robí pre naše telo veľkú tukovú bombu. Dokonca aj tyčinky, ktoré sa pýšia „zdravým vzhľadom“ sú plné cukru. Vždy si prečítajte etiketu pred tým, ako sa rozhodnete niečo zjesť. Tiež sa snažte hľadať zdravšie možnosti, ktorými nahradiť koláče a keksy.
Napríklad, nič neprekoná taký grécky šalát. Chvíľu síce trvá oceniť jeho chuť nad chuťou koláčov, no ak si už zvyknete, viac naň dopustiť nedáte.
8. Potraviny s vysokým obsahom soli
Slané výrobky sú pravdepodobne jedným z najhorších prispievateľov k nadbytočnému tuku, pretože sa nedajú merať v kalóriách.
Sodík prevláda v mnohých obľúbených polotovaroch, pretože zlepšuje chuť a predlžuje životnosť potraviny. Zároveň však aj prispieva k zaokrúhleniu vášho bruška.
Keďže spôsobuje zadržiavanie vody, prehnaná konzumácia môže viesť k nafukovaniu a tiež môže spôsobiť nebezpečné výkyvy krvného tlaku.
Nabudúce si v supermarkete lepšie obzriete jednotlivé potraviny a možno budete prekvapení, koľko soli sa v niektorých z nich nachádza.
Nie je vôbec ťažké nájsť vhodné a zdravé alternatívy pomáhajúce získať ploché bruško, o ktoré sa tak dlho snažíte.
Zdroj: .healthyandnaturalworld.com