Dnes si povieme o malých čiernych semienkach, ktoré sa dnes už dajú ľahko kúpiť aj u nás v obchodoch so zdravou výživou a už dokonca v mnohých supermarketoch.
História ich pestovanie siaha až do Mexika, kde ich bežne konzumovali už Aztékovia, Mayovia, Inkovia a ostatní pôvodní obyvatelia Ameriky.
Semienka sa zbierajú z rastliny menom Šalvia hispánska ( Salvia hispanica ), ktorá patrí do rovnakej rodiny byliniek ako Mäta pieporná .
Ich meno „chia“ pochádza z mayštiny a znamená „sila“.
Prečo by ste mali konzumovať chia semienka?
Jedna polievková lyžica týchto semienok obsahuje až 5 gramov vlákniny. Vláknina podporuje lepšie posúvanie potravy v črevách, napomáha tráveniu, dodáva pocit zasýtenia a v neposlednom rade zabezpečuje pravidelnú stolicu.
Okrem toho, chia semienka sú plné omega-3 mastných kyselín, mangánu, fosforu, bielkovín a ďalších pre telo dôležitých látok.
Tu je pár veľmi zaujímavých faktov, v ktorých chia semienka vynikajú:
100% viac draslíka ako banány
200% viac železa ako špenát
100% viac vlákniny ako ovsené vločky
500% viac vápnika ako mlieko
300% viac selénu ako ľanové semienka
700% viac omega-3 mastných kyselín ako losos
1400% viac horčíka než brokolica
500% viac bielkovín ako fazuľa
viac kyseliny listovej ako špargľa
viac antioxidantov ako čučoriedky
viac lignanov než ľanové semienka. Teraz sa poďme trošku bližšie pozrieť na zdravotné prínosy, ktoré vám konzumácia šalviových semienok poskytne. Kontrola krvného cukru Chia gél sa často používa pri výrobe zákuskov, aby spomalil trávenie cukrov. Dosahuje sa to tým, že vytvára bariéru medzi cukrami a tráviacimi enzýnmy. Výsledkom je potom rovnomerné uvoľňovanie cukrov do krvi namiesto toho, že dôjde k jeho prudkému nárastu a následnému poklesu. Obzvlášť prínosný je tento efekt pre diabetikov.
Vyskúšajte napríklad pridať ho do pudingu alebo ovocného jogurtu.
hydratujú telo
Keďže chia semienka sú schopné absorbovať veľa vody, udržujú vo vás tekutiny a elektrolyt. To je obzvlášť prínosné pre športovcov a deti. Ak sa chystáte počas dňa stráviť veľa času na slnku, na raňajky si dajte chia semienka a veľa sa napite vody. Predídete tak možnému úpalu a dehydratácii.
ľahko stráviteľná
Naše telo dokáže chia semienka veľmi ľahko stráviť a živiny z nich vstrebať v tráviacom trakte. Väčšina živín, ktoré obsahujú, je rozpustná vo vode, preto namočené semienka sú pre telo ľahšie stráviteľné než suché.
prečisťujú črevá
Chia semienka zväčšujú objem stolice a umožňujú jej ľahšie priechod črevami, počas ktorého na seba viažu ako zvyšky inej potravy, tak toxíny uviaznuté v našom tráviacom trakte.
Sú preto výborným prostriedkom pre udržanie pravidelnej stolice a predchádzanie zápchy.
Všestranné chia semienka
Chia semienka výborne chutia, takže ich môžete pridávať do čohokoľvek, od šalátových dressingov cez pečené jedlá až po cestovinové omáčky. Ďalej ich môžete pridať do polievok, zmrzliny či džúsov.
Vhodné pre celiakov
Chia semienka neobsahujú lepok. To z nich robí dôležitý zdroj vlákniny a bielkovín vhodný pre kohokoľvek. Pokojne nimi dokážete nahradiť pšenicu, raž, jačmeň či ovsené vločky.
Medzi množstvo ďalších zdravotných prínosov chia semienok musíme spomenúť nasledovné:
podporujú chudnutie znižovaním inzulínovej rezistencie
obsahujú mnoho aminokyseliny tryptofánu (regulácia chuti do jedla, lepší spánok a nálada)
predchádzajú srdcovo-cievnym ochoreniam
zvyšujú energiu a výkon
dokážu zvrátiť metabolický syndróm
znižujú zlý LDL cholesterol
zvyšujú dobrý HDL cholesterol
znižujú riziko rakoviny hrubého čreva
-
Chia semienka majú jemnú orechovú chuť, ktorá sa dobre hodí k takmer každému jedlu. Sú preto v kuchyni extrémne všestranné.
Tieto semienka sú tiež hydrofilické, čo znamená, že absorbujú tekutiny a vytvárajú gél. Približne v priebehu 10 minút pohltí 10 násobok vlastnej váhy!
Vezmite 1/4 pohára chia semienok (0,5 dcl), pridajte 2 poháre vody alebo džúsu (4 až 5 dcl) a nechajte to cez noc odstáť v uzavretej sklenenej nádobe. Ráno bude z toho gél.
Pokiaľ tento gél pripravíte s vodou, v chladničke vydrží asi 3 týždne (s džúsom je to kratšia, pretože obsahuje viac cukrov). Tento gél potom môžete pridávať do smoothies, dezertov alebo aj priamo konzumovať.
Suché semienka môžete tiež rozomlieť na múku a tú potom používať ako náhradu bežnej múky pri bezlepkovom a vegánskom pečení, prípadne ako prísadu do proteínových nápojov.
Ak máte radi chuť surových chia semienok, pridajte si ich na raňajky do ovsených vločiek alebo müsli.
zdroj: sovkusom ru